Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Vis / Cataplana (Portugees eenpansgerecht met vis,schaal en schelpdieren) 4 personen
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 03 juli, 2016, 20:35:46 pm »
Heerlijk,eenvoudig en superlekker!
Bomvol groente,een heerlijk vakantiegerecht! Pittig door de chorioworst, echt een aanrader!


Je hebt nodig:


4 vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 courgette, in blokjes
 4 tomaten, in blokjes
2 bosuitjes/lente uitjes in stukjes
100 g chorioworst in blokjes
1 klein blikje tomatenpuree
olijfolie
2 laurierblaadjes
100 ml droge witte wijn
500 g gemengde visfilet, schaal en/of schelpdieren naar smaak (bijvoorbeeld .alm, koolvis, kabeljauw, panga, gamba's, mosselen)
out en versgemalen peper
bosje verse peterselie
Extra: een paella pan/cataplana of brede koekenpan


Spoel de aardappelplakjes onder koud water, dep droog en bak in wat olie/boter gaar, bestrooi met out en houd apart.
Verhit wat olie in de pan en fruit hierin de knoflook en ui. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.


Snijd eventuele vis desgewenst in kleinere stukjes en breng op smaak met .out en peper.
Gamba's dienen gepeld te worden en als je mosselen gebruikt vooraf goed spoelen!


Voeg dan de courgette, chor.io, tomaten, laurier, bosui en wijn toe, laat 5 minuten pruttelen.
Verdeel de vis, schaal en schelpdieren mooi over de cataplana en laat op een laag vuur ongeveer 5 minuten gaar worden.
Schep voor.ichtig om en breng op smaak met .out en peper.


Verdeel over de borden en bestrooi met verse peterselie en serveer direct.Eet smakelijk!




Extra lekker erbij: fijngehakte ingemaakte citroen!



2
Salades / Thaise salade met mango, gehakte cashewnootjes en limoendressing (lunch 2 p)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 29 mei, 2016, 15:52:40 pm »
Een salade smaakt altijd goed, deze variant is eens wat anders dan anders!


Je hebt nodig: v
Voor de salade:


wat gemengde bladsla (beetje stevige soorten zoals radicchio, ijsbergsla)
1 mango, geschild en in blokjes
twee handjes cashewnootjes, fijngehakt, en/of sesam
een lente uitje, in dunne ringen
een half rood pepertje, heel fijn gesneden


Voor de dressing:


een flinke scheut olijfolie
als je in huis hebt, heel klein beetje sesamolie of pompoenpit olie voor de smaak
sap en rasp van de schil (zeste) van een limoen (geen limoen in huis, gebruik dan een citroen)
een scheutje vissaus (lust je geen vissaus voeg dan wat zout toe aan de dressing)


Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Meng de salade, behalve de nootjes, in een ruime kom.
Giet de dressing erbij en men alles goed door.
Verdeel over 2 borden, bestrooi met de gehakte nootjes en sesam.
Genieten maar!



3
Recepten met ei / Omelet à la Cordon Bleu (1 persoon, lunch of makkelijke maaltijd)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 29 mei, 2016, 15:12:41 pm »
Heerlijk luchtige omelet met een zachte vulling van zoals de naam al zegt, ham en kaas ;) snel klaar, smullen maar!


Je hebt nodig:


4 eieren, geklopt
een scheutje room
peper en zout
2 plakken ham en 2 plakken kaas
wat versgehakte groene kruiden, zoals bijvoorbeeld platte peterselie
wat lente uit, in dunne ringetjes


ruime koekenpan met anti aanbaklaag
Voor erbij: 2 sneetjes brood met boter en eventueel wat rauwkost


Klop de eieren luchtig met een scheutje room en wat zout en peper naar smaak.


Giet het eimengsel in de pan en bak de omelet zachtjes lichtjes gaar, de bovenkant mag nog iets vloeibaar blijven,de onderkant iets licht gebruind.
Verdeel de plakken kaas en ham op de helft van de omelet en klap de omelet om zodat je een halve maan vorm krijgt en de ham en kaas als vulling in de omelet zit.
Laat even staan op een zacht vuurtje en warm goed door tot de kaas gesmolten is.


Serveer direct, bestrooi met de verse groene kruiden en lente ui en geef er brood en boter. Eet smakelijk!



4
Koude nagerechten / Taartje van fillodeeg met gele room en vers fruit (4 stuks)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 15 mei, 2016, 17:38:26 pm »
Een supersnel te maken gebakje, handig voor als je onverwachts bezoek krijgt!


Je hebt nodig:


* Een muffinvorm voor in de oven, lichtjes ingevet
* Gele room (bakkersroom) dr. Oetker of eigen merk Jumbo/Albert Heijn/Plus supermarkt, bereid volgens de verpakking
* 150/200g gesmolten boter (even in de magnetron smelten op de laagste stand)
* wat vers fruit in stukjes gesneden,bijvoorbeeld aardbei, blauwe bessen of ander zacht fruit wat je nog in huis hebt
* een beetje poedersuiker
* ter decoratie wat muntblaadjes
* desgewenst een toefje slagroom


Haal het fillodeeg uit de verpakking en laat ontdooien. Vouw het voorzichtig uit (pas op het scheurt snel) en bestrijk ruim met de gesmolten boter.


Verdeel het deeg in 4 stukken en vouw het deeg in de muffinvorm tot 4 deegbodempjes. Bak lichtbruin af in een voorverwarmde oven op 180 graden, ongeveer 10 minuten tot krokante kuipjes die je kunt vullen. Laat even afkoelen.


Snijd het fruit desgewenst iets kleiner en meng met wat poedersuiker, schep even om.
Vul de fillodeegkuipjes met de bakkersroom en verdeel de fruitstukjes erover. Garneer met een muntblaadje en geef er voor de liefhebbers wat slagroom bij.
Smikkelen maar!


5
Een lekker en makkelijk gerecht met een heerlijke zelfgemaakte knoflooksaus!
Maak de saus iets van tevoren zodat de smaken lekker kunnen intrekken. De knoflooksaus is na bereiding ongeveer nog 2 weken houdbaar in een goed afgesloten pot.


Je hebt nodig:


Voor de knoflooksaus:


een mini keukenmachine, hakselaar of staafmixer
een klein bekertje crème fraîche (50/100ml)
circa 300ml scharrelmayonaise (Calvé) of andere mayonaise naar smaak
verse peterselie
2 stengels lente ui in grove stukken of bieslook
5 tot ...? teentjes knoflook naar wens
beetje citroensap
iets zout en versgemalen zwarte peper


Doe de mayonaise, crème fraîche,lente ui, peterselie en knoflookteentjes in de keukenmachine en hak alles fijn tot een smeuïg mengsel.
Breng vervolgens op smaak met zout, peper en citroensap en zet koel weg tot gebruik.
De knoflooksaus smaakt nòg lekkerder als je deze een dag van te voren alvast maakt.


[size=78%]Voor de tosti:[/size]


1 Turks brood (nog afbakken in de oven)
ca. 500/600g kipfilet in dunne reepjes gesneden*
een zakje shoarmakruiden met zout (bijvoorbeeld Versteegen)
1 rode paprika, in dunne reepjes
1 ui, in reepjes
wat olijfolie
desgewenst wat plakjes kaas
tosti of panini ijzer


Meng in een kom de kipreepjes met de shoarmakruiden en wat olijfolie. Laat even staan zodat de smaken kunnen intrekken.
Snijd intussen de paprika en de ui en bak deze zachtjes aan in een klein beetje olie.
Voeg de gekruide kipreepjes toe en bak ze onder regelmatig roeren gaar.


Bak het brood af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm het tosti ijzer voor.
Snijd het brood in 4 kwarten en vervolgens in de lengte doormidden (het moet nog wel aan elkaar vast blijven zitten zodat je het makkelijk kunt vullen als een soort envelopje).


Beleg elk stuk Turks brood met een plakje kaas, vul met het vleesreepjes/paprika/uimengsel en leg er tot slot nog een plakje kaas op.
Bak af in het tosti/paniniijzer zodat de kaas smelt (ongeveer 3/4 minuten).


Serveer direct met de knoflooksaus.Eet smakelijk!


*Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan kun je natuurlijk ook kant en klare (kip)shoarma halen in de supermarkt









6
Warme voorgerechten / Groene aspergepuntjes met gerookte zalm, gepocheerd ei en beurre noisette (2p)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 07 mei, 2016, 16:26:07 pm »
Een heerlijk lauwwarm voorgerecht of lunchgerechtje, serveer dan eventueel met toast of brood.


Groene asperges zijn dan misschien wat minder bekend maar zeker zo lekker! Ook een voordeel, je hoeft niet te schillen  :biggrin:
De aspergepuntjes/tips die ik heb gebruikt heb ik gehaald bij de AH (verpakking 100 g).
De beurre noisette is dit keer met echte stukjes hazelnoot.


Voor dit gerechtje heb je nodig:


100 g groene aspergetips
een tuinkruiden bouillionblokje
circa 100/150g gerookte zalm
een handje ongeroosterde hazelnoten, fijngehakt
circa 100 g roomboter
2 kakelverse eitjes om te pocheren


Breng water aan de kook, voeg het bouillionblokje toe en kook hierin de aspergetips beetgaar en hou apart.


Breek intussen de eitjes elk  in een klein kommetje en breng water aan de kook in een kleine steelpan met een scheutje azijn (dit versnelt het kookproces van het ei zodat deze snel en glad stolt tijdens het pocheren).


Pocheer de eitjes stuk voor stuk. Roer in het kokende water met een pollepel tot er een soort kolkje ontstaat. Giet hierin het ei en laat zo'n 3-4 minuten koken, schep er voorzichtig uit met een lepel of zeef en leg terug tot gebruik in een klein kommetje met water. Doe hetzelfde met het andere ei.
Belangrijk: een gepocheerd ei dient van buiten wit/gestold te zijn en de dooier nog zacht/uitlopend.
Oefening baart kunst, maar wat ook kan:
Het ei breken in een boterhamzakje, het zakje dicht te knopen en vervolgens in kokend water houden totdat het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht.


Maak nu de beurre noisette:
Rooster in een droge pan met aanbaklaag de stukjes noot op laag vuur. Voeg vervolgens de boter toe, vuur iets hoger tot de boter gaat kleuren, de boter mag niet verbranden maar wel lichtbruin kleuren.


Neem een mooi bordje en leg hierop de aspergetips, verdeel de gerookte zalm plakjes erover, schenk wat beurre noisette over de asperges en leg tot slot het gepocheerde eitje erboven op, snijd het eitje even in zodat alles mooi uitloopt.


Eet smakelijk!







7
(Maaltijd)soepen / Romige aspergesoep (4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 06 mei, 2016, 19:17:45 pm »
..ze zijn er weer..asperges!
Naast dat er heerlijke gerechten mee te maken zijn is de soep natuurlijk ook onmisbaar!
Van asperges gebruik je alles, van schil tot "kontje" waarmee je een heerlijke bouillion trekt als basis voor de aspergesoep.
Niks weggooien dus ;)


Probeer dit recept eens, goed te maken en smaakt heerlijk romig door een scheutje toegevoegde (kook)room.


Je hebt nodig:


500 g witte asperges
2 groente boullionblokjes
1 aardappel, geschild en in blokjes
2 sjalotjes, fijngehakt
wat olijfolie
1 tl kerriepoeder
50-100 ml (kook)room
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
verse peterselie, fijngehakt


Breng 1,5 liter water aan de kook en voeg de boullionblokjes toe.
Snijd intussen de kontjes van de asperge (circa 3 cm van de onderkant) en schil ze voorzichtig.
Voeg de kontjes en de schillen van de asperges toe aan het kokende water en laat alles zo'n half uur op zacht vuur meepruttelen en intrekken.


Schil intussen de aardappel en pel/snipper de sjalotjes. Fruit de sjalotjes zachtjes aan in wat olijfolie en 1 theelepel kerriepoeder.
Snijd de asperges in stukjes naar wens.


Verwijder met een schuimspaan de kontjes en aspergeschillen uit de pan en gooi deze weg.
Voeg vervolgens de aardappel toe, het sjalot-kerriemengsel en alle aspergestukjes en kook de soep nog zo'n 20 minuten door op zacht vuur.


Haal met een schuimspaan ongeveer de helft van de aspergestukjes apart voor later gebruik en pureer de soep met een staafmixer.
Breng naar wens op smaak met zout en/of peper,voeg wat room toe (50-100 ml naar smaak) en warm de soep nog even goed door.
Garneer met wat versgehakte peterselie.


Genieten maar!


TIP: ook lekker met wat stukjes ham of gerookte zalmsnippers door de soep



8
Een heerlijk chinees roerbakgerecht, zo klaar!
Marineer eerst de varkenshaas 'sochtends zodat alle smaken lekker kunnen intrekken.


1 varkenshaas 200/250 g, in de lengte gehalveerd
4 teentjes knoflook,gebruik de helft voor de marinade, andere helft voor de noedels)
lepel djintan (gemalen kruidnagel, verstegen of conimex))
lepel kaneel
zout en peper
1 rode peper, fijngesneden
175-200 ml oestersaus
4 cm gember, fijngesneden (de helft gebruiken voor marinade varkenshaas, andere helft voor de noedels)
300 g noedels, kant en klaar of eiernoedels/mie, bereiden volgens aanwijzingen op de verpakking
1 zakje 150/200 g chinese roerbakmix (of snijd zelf kool, rode ui, taugé)
boter om te bakken


Kruid de varkenshaasjes met zout en peper, kaneel en djintan. Leg ze in een passende diepe schaal en meng met wat olie, fijngesneden gember en knoflook. Laat marineren tot gebruik, af en toe even omdraaien.
Bak in een wok alvast de andere helft van de knoflook, gember, rode peper zachtjes aan in wat boter. Voeg de chinese wokgroenten toe en roerbak even mee.
Bereid intussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de noedels toe en bak even mee.


Bak de gemarineerde varkenshaas in een andere pan ongeveer 4 minuten op heet vuur in wat boter tot rosé gebraden.
Verpak in aluminium folie en laat  even rusten.


Snijd de varkenshaas in plakjes en verdeel over de noedels, klaar!
Eet smakelijk!









9
Hasta la Pasta! / Spaghetti met de enige echte Bolognesesaus (sausrecept voor 4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 11 april, 2016, 09:11:02 am »
De enige echte Bolognesesaus is zelfgemaakt het allerlekkerst.
Ikzelf maak het van te voren en vries de helft van de saus in voor een volgende keer (2personen).


Je hebt nodig:


100g parmaham, in reepjes
400 g rundergehakt
1 winterpeen, circa 200 g in kleine blokjes
3 stengels bleekselderij, draadjes eraf en in dunne plakjes
2 uien, geschild en fijngesnipperd
2 à 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
groot glas rode wijn
600 g gepelde tomaten uit blik
paar theelepels gedroogde oregano
optioneel: verse oregano om te bestrooien
zout en peper naar smaak
gehaktkruiden
boter om in te bakken


Kruid het gehakt met gehaktkruiden of zout/peper. Verwarm de boter en bak de hampreepjes zachtjes. Voeg het gehakt toe en bak rul mee, ongeveer 5 minuten.
Haal het gehakt/hammengsel uit de pan in een kom en zet weg tot later gebruik.


Bak vervolgens in dezelfde pan de knoflook, ui, wortel en bleekselderij zachtjes aan. voeg het gehakt/hammengsel weer toe en meng goed door.
Voeg dan de tomaten, de wijn en de gedroogde oregano toe en laat op een zacht vuurtje met deksel op de pan een uur pruttelen.
Roer af en toe door en voeg water of wijn toe als de saus te dik wordt/uitdroogt.
Breng op smaak met zout en peper.


Serveer de saus direct met beetgare spaghetti, bestrooi met Parmezaanse kaas en eventueel wat verse blaadjes oregano.
Eet smakelijk! :wijn:









10
Warme voorgerechten / Gegrilde eendenborstfilet met 5 spicekruiden en sinaasappelsaus (2 p)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 03 april, 2016, 14:07:39 pm »
Eendenborst wordt steeds populairder in de keuken. Een mooi stukje wild en eenvoudiger te bereiden dan je denkt!


Ik heb dit gerecht geserveerd als tussengerechtje van een 5 gangendiner maar kan uiteraard ook als hoofdgerecht geserveerd worden.
Gebruik dan 2 eendenborstfilets in plaats van 2.
TIP: laat de eendenborstfilet een nachtje in het 5 spice kruidenmengsel staan, zo kunnen alle smaken heerlijk intrekken.
TIP 2: Zorg dat je de zoete aardappelpuree en de saus alvast hebt voorbereid zodat je à la minute het gerecht kunt afwerken en opdienen.
Als laatste bak je de eend in de oven en snijd je deze in dunne plakjes. Bereidingstijd zonder voorbereiding is dan ook maar een half uurtje.


Voor dit kleurrijke gerecht heb je nodig:


1 eendenborstfilet, op de huid (speklaag) kruislings ingesneden (let op niet helemaal doorsnijden!)
1 zoete aardappel, geschild en in stukken
zout en versgemalen zwarte peper
5 spice kruidenmix (goed gesorteerde supermarkt of toko)
olijfolie


Voor de saus:
2 sinaasappels, waarvan 1 el sinaasappelrasp en de rest van het vruchtvlees tussen de partjes uitgesneden, bewaar het sap
eventueel een klein scheutje cointreau
klein beetje maïzena in water opgelost


wat bosvruchten en eventueel eetbare bloemen ter decoratie


Snijd de eendenborstfilet kruislings in op de huidkant (speklaagje) bestrooi met zout, peper en ruim 5 spice kruidenpoeder.
Laat een nachtje staan in de koelkast.
Haal de filet op de dag van bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.


Maak intussen alvast de sinaasappelsaus, rasp de schil van een halve sinaasappel of gebruik hiervoor een zesteur.
Heb je geen rasp of zesteur hak dan de schil in superfijne stukjes, gebruik alleen het oranje gedeelte (wit is bitter)en zet even apart tot later gebruik.
Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees tussen de partjes uit, knijp beide vruchten uit zodat je het sap ook kunt gebruiken.


Doe het sap, vruchtvlees en de helft van de sinaasappelrasp samen met een scheutje cointreau in een steelpannetje en kook iets in.
Voeg een beetje maïzena toe, opgelost in water zodat de saus iets dikker wordt. Zet apart tot gebruik.


Verwarm de oven voor op 120 graden.


Bestrooi de eendenborst met wat zout en smelt de boter in een pan met anti aanbaklaag. Bak op hoog vuur de eendenborst kort aan, eerst op de huidkant zodat het speklaagje bruin en krokant wordt.
Vervolgens de andere kant. Let op: niet teveel doorgaren, de eendenborst moet nog wel rosé blijven (schatting circa 4 minuten per kant). Laat de filet tot rosé nagaren in de oven, circa een kwartier, blijf tussendoor even controleren.


Kook de geschilde zoete aardappel gaar en stamp fijn tot een puree, voeg iets boter toe. Voor een superfijne puree kun je de puree nog door een zeef draaien. Houd apart tot gebruik.


Verwarm de sinaasappelsaus en de zoete aardappelpuree opnieuw, snijd de eendenborstfilet in mooie plakjes.


Dien op op een voorverwarmd bord, gebruik eventueel een uitsteker voor de zoete puree, schep de sinaasappelsaus op het bord, verdeel hierop de plakjes eendenborst en garneer met de bosvruchten.


Eet smakelijk!
















Pagina's: [1] 2 3 ... 10