Klassieker! Serveer er, om het helemaal af te maken, zelfgemaakte friet bij.
Je hebt nodig:
paar takjes verse dragon
100 ml wittewijnazijn
1 sjalotje, gesnipperd
peperkorrels
2 eidooiers
125 g warme gesmolten boter
4 entrecotes of kogelbiefstukken van ca. 300 g
beetje olijfolie
bosje waterkers, om erbij te serveren
Trek de dragonblaadjes van de steeltjes, hak ze en zet ze apart. Knijp de steeltjes tussen je vingers om de olie vrij te maken en zet ze apart. Breng de azijn, sjalot, peperkorrels en dragon in een braadpan op hoog vuur aan de kook en laat de vloeistof tot een kwart inkoken.
Neem de pan van het vuur en laat de vloeistof afkoelen. Zeef hem boven een roestvrijstalen of hittebestendige glazen kom. Breng een pan water op middelhoog vuur aan de kook en temper het vuur, zodat het water tegen de kook aan blijft. Zet de kom op de pan zonder dat de bodem het water raakt en doe de eidooiers erin.
Klop met een garde tot die een patroon in de saus trekt. Leg een opgevouwen theedoek op het aanrecht. Neem de kom van de pan en zet hem op de doek (om de warmte erin te houden). Klop beetje bij beetje de gesmolten boter erdoor.
Voeg geen nieuwe boter toe tot de vorige helemaal is opgenomen. Als de saus te dik is, doe je er wat heet water uit de pan bij. Blijf kloppen tot alle boter is opgenomen. Breng de b?arnaisesaus goed op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en zet hem apart.
Bedenk dat deze saus een stuk vlees of vis smaak moet geven, hij moet dus scherp zijn, stevig van smaak en royaal gezouten. Verhit een grillpan op hoog vuur of doe wat boter in een koekenpan met zware bodem en verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrooi de steaks royaal met peper en zout en wrijf ze goed in met olijfolie.
Bak ze in hete boter in een koekenpan om en om tot de gewenste gaarheid.
Zet ze vervolgens 5-10 minuten in de oven, afhankelijk van hoe rood je de steaks wilt hebben. Laat het vlees kort op een warme plek rusten.
Serveer de steaks met wat waterkers en geef de b?arnaisesaus er apart bij, samen met de verse friet.
Eet smakelijk!
Recept afkomstig van IENS recepten