Bruschetta(ook wel crostini genoemd)is een lekker Italiaans hapje.
Oorspronkelijk werden de stukjes brood gebruikt om olijfolie mee te proeven.
De basis is in plakjes gesneden brood,bijvoorbeeld boerenbrood of ciabatta die je in de oven roostert.Daarna wat olijfolie erover.
Eventueel kun je de broodjes inwrijven met een teentje knoflook.
En dan beleggen naar eigen fantasie.Lekker met een
erbij. Hier volgen wat tips om ze te beleggen:
Met mozzarella,zongedroogde tomaatjes en pesto:
Wrijf de geroosterde broodjes in met een teen knoflook,bestrijk met wat groene pesto;een plak mozzarella en wat fijngesneden stukjes zongedroogde tomaatjes,wat olijfolie ,pijnboompitjes en rucola erover.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Met carpaccio,rucola en pijnboompitjes
Wrijf de bruchetta licht in met een teen knoflook,beleg ze royaal met carpaccio,olijfolie,blaadjes rucola en geschaafde parmezaanse kaas.
Of met pesto of wat mayonaise,carpaccio en reepjes zongedroogde tomaat op olie en pijnboompitjes.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Met tuinbonen en parmaham
Laat 8 el tuinbonen(diepvries)ontdooien en verwijder het grijze velletje.Verwarm ze 1 minuut in wat olijfolie.Schep de bonen om met versgemalen zwarte peper.
Leg op elke bruchette een plakje parmaham en schep er 2 el lauwwarme tuinbonen op.Besprenkel met wat olijfolie.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Met tonijn en limoenyoghurt
Bak 2 dun met olijfolie bestreken tonijnsteaks kort in een gloeiend hete (grill)pan.Laat de steaks even rusten en snijd ze daarna in dunne plakjes.
Beleg 4 bruchette met de tonijn.Verdun 6 el yoghurt met 1 el limoensap en druppel deze saus over de tonijn.
Bestrooi met gemalen zeezout en verse zwarte peper.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Met pesto,mozzarella en gebakken courgette
Bestrijk 4 bruchette dik met groene pesto en beleg ze met 2 bollen mozzarella in plakjes.Snijd een halve courgette in plakjes en bak deze in wat olijfolie gaar.
Leg de courgette op de mozzarella en garneer eventueel met een ansjovisfiletje.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Met geroosterde miniromaatjes(minitomaatjes pruimvormig)
Verwarm de oven voor op 200 graden.Leg 125 g romaatjes in een ovenschaal en schep ze om met 2 el olijfolie.Strooi er een halve tl suiker,1 tl gedroogde oregano,zout en peper over en rooster de tomaatjes een kwartiertje in de oven.
Laat ze iets afkoelen,verdeel ze over 4 bruchettas en bestrooi met wat geknipte basilicumblaadjes.