Recente berichten

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10
31
Tosti's en Sandwich recepten / Reuzentosti van Turks brood (4-8 personen, lunchgerecht)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 01 augustus, 2015, 22:50:29 pm »
Ooit eens in een eetcafé besteld en ik vond het heerlijk! Sindsdien maak ik het zelf.
Natuurlijk kun je met het beleg variëren naar wens!
Heerlijk als makkelijke maaltijd of als lunch, eventueel met een kom soep erbij geserveerd.


Je hebt nodig:


1 Turks brood, kort in de oven afgebakken en in de breedte doormidden gesneden en vervolgens door de helft (anders past het niet haha)
ruim plakjes jonge kaas
ruim ham (vleeswaren)
1 rode peper, fijngesneden
1 lente uitje in ringen
1 (rode ui) in ringen
zongedroogde tomaatjes op olie


Extra: een contactgrill


Beleg 1 helft van het afgebakken Turkse brood met de ham, kaas, zongedroogde tomaat, rode peper, lente ui en rode ui.
Dek af met de andere helft.


Grill de Turkse tosti in de contactgrill tot de buitenkant mooi lichtbruin is en de kaas gesmolten.
Leg vlak voor het opdienen bovenop nog een plakje kaas en grill nog even mee.
Snijd de tosti in het gewenst aantal stukken voor het aantal personen.


Serveer eventueel naar smaak met ketchup of mayonaise.


Eet smakelijk!









32
BBQ / Grill vlees en vis recepten / Sticky chickenwings (met honing, sinaasappel en 5- spicekruiden)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 28 juni, 2015, 22:39:38 pm »
Heerlijk zoete kip van de BBQ. Kan natuurlijk ook in de oven of grill bereid worden! Laat lekker 1 nacht marineren in de koelkast.

Voor 4 personen:

6 kippenvleugeltjes en 6 drumsticks, ongekruid

2 el vloeibare honing
1 duimlengte verse gemberwortel, geschild en geraspt
1 teentje knoflook, uit de pers
zout en peper
1½ tl Chinees vijf kruidenpoeder
1 el sojasaus
3 el sinaasappelmarmelade
1 el geraspte sinaasappelschil
1 el sesamolie

Maak met een scherp mesje inkepingen in de stukken kip.
Meng de ingrediënten voor de marinade in een kom en doe de stukken kip erbij.
Meng goed met schone handen en dek af met folie. Laat 4 uur, maar het liefst een hele nacht marineren in de koelkast.

Breng voor het grillen het vlees op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
33
Maaltijdsalades / Maaltijdsalade met gegrilde biefstuk, champignon, bacon en balsamicocrème (2ps)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 04 juni, 2015, 22:14:24 pm »
Lekker en snel op een zomerse dag!

Je hebt nodig:

2 biefstukjes op kamertemperatuur
half doosje champignons, champignons in plakjes gesneden
wat baconreepjes of magere spekreepjes
zakje gemengde salade (liefst met rucola, lollo rossa en/of waterkers)
paar handjes pijnboompitjes
zongedroogde tomaten op olie
olijfolie
balsamicocreme
zout en peper
eventueel kruiden voor de biefstuk (vandaag heb ik 5 spice kruiden gebruikt, maar kan met alles naar smaak)

Kruid de biefstuk voor met de gewenste kruiden en zwarte peper. Leg ze in een schaaltje met een scheutje olijfolie en laat de kruiden even intrekken.
Bak intussen de bacon en de champignonplakjes op zacht vuur. Zet even apart.
Meng de salademix in een kom met een scheutje olijfolie en balsamicocrème, voeg de zongedroogde tomaatjes toe.

Bestrooi de biefstuk met zout en grill/bak op hoog vuur mooi bruin, maar rosé van binnen.
Verpak ze in aluminiumfolie en laat even rusten.

Meng de gebakken bacon en de champignonplakjes door de salade, verdeel over 2 borden.
Snijdt de biefstuk in dunne plakjes en verdeel over de salade.
Besprenkel met balsamicocrème en tot slot nog wat pijnboompitjes toevoegen.

Serveer met stokbrood en (kruiden)boter. Eet smakelijk!


34
Varkensvlees / Zoetzure varkenshaas met ananas, limoen, bosui, sugarsnaps en gember (2 personen
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 28 februari, 2015, 21:35:25 pm »
Heel lekkere combinatie, zelfs ik vind dit heerlijk terwijl ik eigenlijk niet van de zoet/hartige combinatie houd.

Je hebt nodig:

350 g varkenshaas,in plakjes
2 tenen knoflook, fijngesnipperd
3 bosuitjes in schuine stukjes
2 x 1 el gembersiroop of meer naar smaak
2 x 1 el limoensap of meer naar smaak
200 g sugarsnaps
250 g cherrytomaten
250 g verse ananasstukjes of uit blik, uitgelekt
wokolie
wat zout en peper naar smaak

Roerbak de plakjes varkenshaas circa 2 minuten in wat wokolie samen met de gembersiroop, limoensap en wat zout.
Schep uit de wok met een schuimspaan en houd even apart.

Roerbak vervolgens 200 gram sugarsnaps, de rest van de gembersiroop en de rest van het limoensap in de wok en roerbak 4 minuten op hoog vuur. Voeg 250 gram cherrytomaten, 250 gram verse ananasstukjes en de varkenshaas weer toe en roerbak nog 2 minuten.

Voeg op het laatst de stukjes bosui toe. Serveer met (basmati) rijst en eventueel een frisse komkommersalade.
Eet smakelijk!

TIP: voor een pittige variant, voeg dan een fijngesneden rode peper toe tijdens het roerbakken van de groentes.





















bron: AH


35
(Maaltijd)soepen / Pittige tomaten - paprikasoep met rode peper (2 à 3 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 04 januari, 2015, 20:17:11 pm »
Speciaal voor de liefhebbers van pittig, gisteren gemaakt en het was heerlijk!
Dit is een vegetarische variant maar er kunnen natuurlijk desgewenst soepballetjes toegevoegd worden. Ik maak ze zelf van saucijsvlees, miniballetjes van draaien en even laten meekoken.
Zet als extra wat crème fraîche op tafel, dit kan desgewenst naar smaak worden toegevoegd,dat maakt de smaak wat milder.

Je hebt nodig:

2 rode paprika's in stukjes,ontveld (20 minuten in de oven op 200 graden, daarna in een zakje doen en laten afkoelen om het vel en de steel te verwijderen)
ongeveer 350 g tomaten, in stukken (harde deel waar steel zit verwijderen)
2 sjalotten, gesnipperd
1 rode chilipeper, fijngesneden met pitjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pot Struik basis voor tomatensoep
zout en versgemalen zwarte peper
olijfolie om in te bakken
crème fraîche en wat fijngesnipperde bieslook

Extra: staafmixer

Fruit in wat olijfolie de knoflook en de sjalot aan. Bestrooi met zout en zwarte peper.
Voeg na een poosje de gesneden peper toe en bak mee.
Voeg de tomatenstukjes en de paprikastukjes toen en laat alles zachtjes garen.

Voeg de pot tomatenbouillon toe samen met 2 liter water en laat even rustig doorpruttelen.
Laat iets afkoelen en pureer met de staafmixer tot een mooi gladde soep.

Nu kun je desgewenst de gehaktballetjes toevoegen en even mee te koken.

Dien de soep direct op met een lepel crème fraîche en wat bieslook, of geef het er apart bij. Eet smakelijk!





36
Gehakt recepten, rundvlees, half om half- of kalfsgehakt / Gehaktballen in een pittige champignon- uiensaus
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 14 november, 2014, 23:07:32 pm »
500 gr gehakt HOH
1 ei
1 grote halve ui ( heel fijn gesnipperd)
vers gemalen zwarte peper
halve tl cayennepeper
zout en peper naar smaak
1 tl nootmuskaat of foelie
1 tl gemberpoeder
1,5 tl korianderpoeder
2 el paneermeel
2 el bloem
half bosje vers gesnipperde peterselie (bewaar de helft voor de saus)
boter om in te bakken.

Voor de saus:

400 gr champignons of kastanje champignons
1 uitje
250 ml runderbouillon
100 ml droge witte wijn
3 el tomatenpuree
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Half bosje vers gesnipperde peterselie
Olijfolie of boter


Meng alles door elkaar (zonder de bloem) en vorm 4 kleine ballen of 2 grote. Rol door de bloem.
Bak de gehaktballen in wat boter bruin en gaar.

Maak intussen de saus:

Snijd champignons in vieren, de rode peper in fijne stukjes, snipper de ui en bak ze fruit ze samen in een diepe (hapjes)pan.
Blus af met de bouillon en de witte wijn. Voeg de tomatenpuree toe tomatenpuree door en bak even mee.

Breng op smaak peper en zout. Voeg de rest van de peterselie toe en laat kort inkoken tot een mooie saus.
Voeg de gehaktballen toe aan de pan met saus en laat even doorwarmen.
Heerlijk met aardappelpuree en warme groente, maar ook bij aardappelkroketjes en een frisse salade.

Eet smakelijk!
37
Koude voorgerechten / Oosterse garnalencocktail met currymayonaise, limoen, appel en koriander (4ps)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 09 november, 2014, 22:42:36 pm »
Garnalencocktail met een licht Oosterse touch door het gebruik van limoen, koriander en sojasaus. Verrassend lekker!
TIP: ook heerlijk met gerookte kip in plaats van garnalen!

Je hebt nodig:

200 g Noordzee- of grijze garnalen
een zakje gemengde jonge bladsla (bijvoorbeeld veldsla, eikenblad, liefst mooie gekleurde blaadjes)
1 rijpe avocado, geschild en in blokjes
4 eetlepels mayonaise
1 limoen, sap en de rasp (zeste)
mespuntje currypoeder
een halve groene appel, in flinterdunne blokjes
een paar blaadjes koriander, fijngesneden (en een paar heel gelaten voor het afgarneren)

zout en peper naar smaak, beetje olijfolie.


Was de limoen en rasp de schil (alleen het groene gebruiken, het witte is bitter).
Meng in een kommetje de mayonaise met de appelblokjes, de currypoeder, de fijngesneden koriander en het limoensap- en rasp tot een mooi glad mengsel, de currymayonaise is nu klaar, zet weg tot gebruik.

Meng de sla in een kom voorzichtig met de avocado, een beetje olijfolie en zout en peper naar smaak.
Verdeel het sla- avocadomengsel op 4 mooie bordjes of kommetjes.

Verdeel vervolgens de garnalen over de bordjes en garneer af met de currymayonaise en een toefje koriander.

Lekker met getoast brood en wat limoenboter! (roomboter mengen met rasp van limoen en beetje zout/zwarte peper).



38
Vis / Zarzuela (Spaans visgerecht met schaal- en schelpdieren, 2 ps. hoofdgerecht)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 09 november, 2014, 21:42:05 pm »
...een heerlijk authentiek recept voor de echte liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren. Eenvoudig te maken, kost even tijd maar superlekker!

Je hebt nodig:

2 rode uien, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 dikke plak serranoham (0,5 cm dikte), in blokjes
1 paprika, in grove stukken
2 tomaten, in grove stukken
1 el amandelen, fijngehakt
een paar draadjes saffraan
200 ml witte wijn
400 ml visbouillon
enkele blaadjes laurier
250 gr jumbo mosselen
200 gr roze garnalen of kleine gamba's/ rivierkreeftjes in de schaal
200 gr venusschelpen
2 zeebaarsfilets, al gefileerd of laat dit doen door de visboer
olijfolie , zout en versgemalen peper

Verhit een scheutje olijfolie in een pan op het vuur. Voeg een voor een de rode uien, de teentjes knoflook, de paprika en de tomaten toe. Roer er vervolgens de amandelen en de saffraan erdoor.

Breng op smaak met peper en zout. Blus het geheel met de witte wijn en voeg enkele blaadjes laurier toe.
Laat het geheel inkoken gedurende een half uur.

Spoel de mosselen en verwijder het vel van de zeebaarzen. Snij de filets in stukjes.
Voeg de venusschelpen toe aan de soep en enkele minuten later de mosselen.
Zet het deksel op de pan en wacht 6 à 7 minuten.
Doe dan de zeebaars en de garnalen erbij, laat nog 5 minuten garen op een zacht vuur met het deksel op de pan.

Leg in elk bord enkele mosselen, venusschelpen, roze garnalen en stukjes zeebaars.
Overgiet met enkele lepeltjes van de bouillon.  Heerlijk met een stuk boeren brood. Eet smakelijk!





39
Varkensvlees / Varkenshaas in bladerdeeg (met champignons, prei en roomkaas) 2 personen
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 08 november, 2014, 22:21:45 pm »
Makkelijk te maken heerlijk hoofdgerecht voor 2 personen.

Je hebt nodig:

1 (grote) varkenshaas, gewicht naar keuze (wordt in tweeën verdeeld)
150 g champignons, in plakjes gesneden
een kleine prei, gewassen en in flinterdunne (halve) reepjes gesneden
een bakje roomkaas naturel (bijvoorbeeld monchou smeerbaar of eigen merk)
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
zout en versgemalen peper
roomboter
een losgeklopt ei
Extra: een keukenmachine of mini hakselaar

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de varkenshaas in twee gelijke delen en bestrooi met zout en peper.
Bak in wat roomboter op hoog vuur lichtbruin aan maar nog niet gaar. Leg apart voor latere bereiding.

Fruit in dezelfde pan de champignons zachtjes aan, voeg na een poosje de prei toe en bak even mee.
Voeg het bakje roomkaas toe en meng door, zet van het vuur af en laat iets afkoelen. Pureer dit mengsel grof in een mini hakselaar of keukenmachine tot een glad mengsel.

Neem twee plakjes bladerdeeg en verdeel hier het prei-champignon-roomkaasmengsel over.
Verdeel ook over de varkenshaas.
Dek af met de andere 2 plakjes bladerdeeg en verpak de varkenshaas goed sluitend, (gebruik eventueel een vork om de randjes dicht te  "plakken" en bestrijk met wat losgeklopt ei.

Zet de varkenshaasjes circa 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg krokant is en de varkenshaasjes nog rosé van binnen zijn.

Heerlijk met een frisse salade en gebakken krieltjes. Eet smakelijk!





40
Koude nagerechten / Noten- caramel tiramisu (nagerecht 4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 18 oktober, 2014, 23:42:43 pm »
Tiramisu is een heel bekend nagerecht, vandaag eens een keer gemaakt op andere wijze met gecarameliseerde hazelnoten en het gebruik van hazelnoot likeur, het was heerlijk!

Je hebt nodig:

200 g fijne kristalsuiker 
100 g hazelnoten   
250 ml sterke koffie 
1 pak lange vingers (pak 175/200 g) 
50 ml hazelnootlikeur (bijv. Frangelico, slijter)
 

4 eidooiers
125 ml slagroom, geklopt
500 g mascarpone

Verwarm 125 g fijne suiker in een steelpannetje en laat de suiker smelten, lichtbruin carameliseren, voeg de hazelnoten toe, roer om.
Giet het mengsel op een stukje bakpapier om af te laten koelen. (niet op aluminiumfolie!). Hak de noten fijn met een mes of gebruik een keukenmachine.

Klop de eidooiers tot een lichtgeel mengsel met 5o g suiker. Klop de slagroom stijf met 25 g suiker.
Meng de mascarpone door het ei- en slagroommengsel.

Meng de helft van de gecarameliseerde noten door het mascarpone mengsel, bewaar de rest voor het afgarneren.

Verdeel wat lange vingers op de bodem van een passende ovenschaal. Meng de koffie met de hazelnootlikeur.
Giet de helft van dit mengsel over de lange vingers.
Bestrijk met de helft van het mascarpone mengsel.
Verdeel de resterende lange vingers en verdeel met de rest van het mascarpone mengsel.
Bestrooi de tiramisu schotel met de rest van het notenmengsel en laat afkoelen in de koelkast, minimaal 2 uur.

Lekker met een glaasje hazelnootlikeur. Geniet ervan!






Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10