Auteur Topic: Alles over eieren, kies code 0 !!!!!! (zie stempel op eieren die je koopt)  (gelezen 9950 keer)

Offline MariŽlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique MariŽlle
Alle info die je ooit al wou weten over eieren.Met tips over hoe en wat kwa ei,welke soorten zijn er,hoe lang kook je je eitje,hoe maak je een lekkere omelet?
Hoe bewaar je eieren het best,hoe oud is een ei in de supermarkt al?

SOORTEN EIEREN

Eieren vind je in de winkel in de maten S,M,L en XL of dubbeldooier.In een eierdoos zitten meestal eieren van 1 gewichtsklasse,maar bij biologische eieren zijn de maten M en L ook weleens gemengd.
Grote eieren bevatten verhoudingsgewijs meer eiwit en minder dooier.

Aan de keurmerken op de doos  en aan de eerste 2 cijfers van de codestempel op het ei is te zien om welk type ei het gaat.

CODE 03:Kooieieren,oftewel legbatterij eieren. Nagenoeg gelukkig niet meer te koop;steeds meer supermarkten volgen dit initiatief.  :schreeuw: Koop deze eieren alsjeblieft niet!

CODE 02:Gewone scharreleieren. Klinkt goed ,maar de kippen zitten op een kleine ruimte waar scharrelen eigenlijk onmogelijk is. Ca. 9 kippen op 1m2.

CODE 01:Vrije uitloopeieren. Deze kippen hebben iets meer ruimte dan de scharrelkippen.

CODE 00: Biologische eieren,kippen met ruimte,goede verzorging en goede smaak van het ei doordat de kip gevoedt word met graantjes/mais en gras.

*******************************************************************************************************************************************************************


HOE BEWAAR JE EIEREN HET BEST?

Je kunt je eieren het best bewaren in hun originele doosje;op een koele plek buiten de koelkast;of in de koelkast,met de punt naar beneden.
Zet ze vooral niet dicht in de buurt van sterk ruikende produkten,zoals vis,kaas of knoflook; de poreuze schaal neemt snel geurtjes over.
Het koelkastrekje in de koelkast in juist een hele vreemde plek om eieren te bewaren, doordat je de deur van de koelkast regelmatig opent en sluit, ontstaat er condens in het ei.

De eieren die in de winkel worden verkocht zijn al enkele weken oud.Dit klinkt vies,want het heeft de naam dat "kakelverse"eitjes het beste zijn.
Echter zit daar nog niet zoveel smaak aan.De smaak komt het meest tot zijn recht enkele dagen na de leg.

Houd wel de uiterste houdbaarheidsdatum aan(die op het doosje staat).Bij twijfel,of als je het doosje niet meer hebt: leg een rauw ei in een kommetje met water.
Komt het ei bovendrijven,dan weet je zeker dat het bedorven is....

*******************************************************************************************************************************************************************

ENIGE KIPPIGE -  EN EIERWETENSWAARDIGHEDEN:


Een ei bevat ongeveer 80 calorieŽn en weegt circa 60 g.
Alleen de dooier bevat vet,maar bevat MEER eiwit dan het eiwit.

Het is een fabel dat mensen met hoog cholesterol beter geen eieren kunnen eten.In een ei zit namelijks nauwelijks verzadigde vetzuren,wat slecht is voor mensen met te hoog cholesterol.
Reden te meer dus om gewoon lekker een eitje te eten.Ze bevatten veel belangrijke vitamines(A, D en K) en mineralen.

Het is een hardnekkig gerucht dat een bruine kip bruine eitjes legt;en een witte kip witte eitjes.Er bestaan immers ook zwarte kippen(die van ons dus haha ) Die leggen immers geen zwarte eieren natuurlijk  :biggrin: !

De kleur van het ei word bepaald door de kleur van de lellen van de kip.Heeft de kip witte lellen bij haar oortje? Dan legt ze witte eieren. Heeft ze rode lellen? Dan legt ze bruine eieren.

Ohja,... er zijn ook nog steeds mensen die denken dat kippen zonder haan geen eieren kunnen leggen.
Om eieren te leggen hebben kippen dus GEEN haan nodig;dat doen ze sowieso wel.
Als je kuikentjes wil heb je dus wel een haan nodig.
De eventuele bevruchte eieren zijn normaal te eten,mits je ze maar op tijd weghaalt en de kip er niet lang op heeft gebroed.

De kleur van de dooier word bepaald door het voedsel wat de kip tot zich neemt. Zo zal een EKO(biologisch)ei een donkerder dooier hebben,tegen oranje aan,door het gevarieerde voer wat ze krijgen;gras,graantjes en lekkere kruipbeestjes die ze op een scharreltour oppikken.

Ma?seieren worden zo genoemd omdat de kip voornamelijk maÔs gevoerd word,daadoor word de dooier donkergeel en het kippenvlees ook.
Of dit nou zo goed is voor de kip...nee dus, maarja daar word niet naar gekeken.
Mocht je nog ergens kooi of legbatterij eieren aantreffen in een doosje(wat in NL zeer onwaarschijnlijk is, maar goed) dan zou je merken dat die dooier lichtgeel tot bijna wittig is.
Omdat die arme kip maar karig gevoerd word en dus nogal wat tekort komt.
Deze eieren worden overigens nog wel steeds stiekum verwerkt in mayonaises,sauzen,koeken en gebak of zelfs cremes!


HOE MAAK JE T LEKKERSTE GEKOOKTE EITJE?


Dat hangt voornamelijk van je persoonlijke voorkeur af...ik ken mensen die hun eitje het liefst bikkelhard eten met een dooier zo blauw als de lucht.
Of juist zÚ zacht dat je het bijna kunt drinken...en dat alles scheelt enkele minuten!
Sommigen gebruiken een eierkoker(ik ook)lekker makkelijk.In een pan koken kan natuurlijk ook.Ik heb een schemaatje wat je kunt gebruiken als richtlijn,als je een pannetje gebruikt.

Het resultaat hangt ook nog af van de grootte van het ei...of ie al dan niet op kamertemperatuur is (kook ze t liefst op kamertemperatuur want dan knappen ze minder snel)of dat je ze zo uit de koelkast haalt....kook je het water voor of zet je ze op in koud water....hmmm ja het valt allemaal niet mee,haha!  :lol:

- haal de gewenste hoeveelheid eieren ruim van te voren uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.Of leg ze in een schaal warm water enkele minuten.
- zet een (steel)pan op met water,warm of koud maakt niet uit.
- breng het water aan de kook
- leg de eieren voorzichtig met een lepel in de pan.
- pas als het water opnieuw begint te borrelen gaat de kooktijd in!!!!!
- zet het vuur wat lager en zet eventueel een kookwekker.

KOOKTIJDEN VOOR EIEREN MAAT M(middelgroot op kamertemperatuur)

3 minuten:  alleen buitenkant eiwit is gestold;binnenkant en dooier zijn nog rauw en vloeibaar.Lekker om stukjes toast of asperges in te dippen.

4-5 minuten:  eiwit is gestold;dooier begint te stollen.Lekker op toast of in salades.

6-8 minuten:  stevig eiwit;dooier net gestold,donkergeel en plakkerig.Lekker om uit te lepelen,in curry's verwerken of bij de asperges serveren.

9-10 minuten:  stevig eiwit en dooier;droog en korrelig. Hier kun je lekkere gevulde eitjes van maken (zie recepten).Nu is het ei ook geschikt om gegeten te worden door zogenaamde risicogroepen;bejaarden,zwangeren en jonge kinderen.

12 minuten of langer:  Rubberig eiwit,dooier groen/blauw.(eigenlijk niet meer te eten,maarja das mijn persoonlijke smaak.)

Ohja,wat ook goed is:gebruik een eierprikker.Door een gaatje te prikken in de bolle kant van het ei voorkom je meestal dat het ei knapt tijdens het koken.

Laat de gekookte eieren na de gewenste kooktijd even "schrikken"in koud water.Dat maakt het pellen aanzienlijk gemakkelijker!

******************************************************************************************************************************************************************


HOE MAAK IK EEN LEKKER OMELETJE?

Een omelet is een geklutst eitje,al dan niet met vulling.De vulling kan bijvoorbeeld bestaan uit gebakken champignons,een mix van roebakgroentes,ham,spekreepjes  en/of kaas.
Je kunt de vulling direct door het eimengsel roeren of de omelet bakken en dan pas de vulling erop scheppen,en eventueel de omelet oprollen.

- Breek voor 1 persoon 3 eieren in een kom en klop los met een vork.Voeg een snufje zout en versgemalen zwarte peper toe.Kluts niet te lang,het mengsel mag een beetje grof blijven.
- Voeg eventueel ingredienten voor de vulling toe.(of bak deze apart om ze later op de omelet te leggen).
- Smelt 1 el boter in een koekenpan(18-20 cm doorsnede)op een zacht vuurtje.lat de boter niet bruin worden.
- Schenk het eimengsel in de pan,hou de pan schuin zodat het ei gelijkmatig verdeeld word over de bodem.
- Laat de pan even op het vuur staan zodat de bovenkant ook stolt en de onderkant lichtbruin word.
- de bovenkant mag nog ietsje vochtig zijn.Laat de omelet op een bord glijden,serveer direct.(al dan niet met de vulling).

Tot zover de informatie over eieren!

 :xyxwave:

« Laatst bewerkt op: 12 april, 2014, 20:54:10 pm door MariŽlle »