Dit recept pas uitgeprobeerd, het was
!
De vulling is wel apart, licht zoetig maar heerlijk. Ookal hou ik niet van zoet/ hartig combi!
Je hebt nodig:
600 g dikke lende met ietsje vet ( bij de slager)
zonnebloemolie
halve ui, gesnipperd
1 cm verse gember, geschild en geraspt
1 goudreinet appel, geschild en in kleine blokjes
1 el citroenrasp en sap
25 g pecannoten, grof gehakt
25 g rozijnen
30 g bruine basterdsuiker
halve dl witte wijnazijn
zout en versgemalen peper
2 l kokend water
1 glas witte wijn
- Extra: keukentouw om rollade op te binden
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui lichtbruin, voeg de gember en appelblokjes, rasp en citroensap, pecannoten en rozijnen toe en breng onder voortdurend omscheppen aan de kook. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de appel helemaal zacht is.
Voeg de basterdsuiker en azijn toe en kook zachtjes nog 10 minuten door tot de chutney wat dikker wordt. Als je een streep kunt trekken met de pollepel en de chutney niet doorloopt is hij dik genoeg. Vul de jampot met de chutney. Sluit goed af en laat koud worden.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd het stuk vlees twee keer in de lengte in en sla het open (of vraag de slager dit te doen).
Bestrooi het vlees rondom met zout en peper. Besmeer de binnenkant van het vlees met een royale laag appelchutney en rol het vlees losjes op. Zet het vast met een paar stukjes rollade(keuken)touw.*
Vul een braadslee met het kokende water en de wijn voor het stoombad en zet het onder in de hete oven. Laat het opnieuw aan de kook komen. Temper de oven naar 160 graden en leg de rollade op een rek boven het stoombad zodat afdruipend vet in het water valt. Laat de rollade circa 60 minuten bakken.
Haal de rollade uit de oven en laat hem afgedekt nog 10 minuten rusten.
Smaakt lekker met vanalles, maar voornamelijk rode kool en gekookte aardappelen.
*Rollade opbinden, hoe moet dat nou dan?
Neem een stuk keukentouw van twee meter. Knoop een eind strak om een uiteinde van het strak opgerolde vlees. Haal het touw onder de rollade door, haal het bovenop door de lus en trek aan. Schuif zo elke keer ongeveer 3 cm op, tot het vlees helemaal is opgebonden.
Draai het vlees om en breng het garen onderlangs weer terug naar het begin en knoop stevig vast. Zorg er echter wel voor dat het touw niet al te strak wordt vastgebonden omdat de vulling er dan weer wordt uitgedrukt tijdens het bakken.