Auteur Topic: Sambal, info over soorten, waarbij gebruiken en minirecepten  (gelezen 9857 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Sambal, info over soorten, waarbij gebruiken en minirecepten
« Gepost op: 14 augustus, 2008, 23:43:55 pm »
  :chili: :chili: Hier vind je extra info over sambal. Welke soorten zijn er, wat is het verschil, wat kun je ermee?  :chili: :chili:



Sambal bestaat hoofdzakelijk uit met zout fijngemalen rode chilipeper. Idereen kent wel het kleine minibakje wat je bij de afhaalchinees krijgt. Sambal bij? Nou nee, die vind ik persoonlijk t? scherp.

Er zijn vele verschillende soorten sambals.Dit zijn de meest bekende in Nederland:

Sambal oelek: versgemalen sambal van rode pepers en ietsje zout, zeer pittig

Sambal brandal: nog hetere soort door de combinatie van verschillende pepers

Sambal badjak: met gebakken uitjes en specerijen nogal mild van smaak

Sambal trassi: met gefermenteerde garnalen

Sambal manis: (manis betekent zoet) met Javaanse suiker

 :chili: :chili: :chili: :chili: :chili: :chili: :chili: :chili: :chili: :chili: :chili:

Het is goed te bewaren in de koelkast, minimaal 4 maand.
Sambal is een product wat je wel even moet meefruiten en/of bakken met een gesnipperd uitje of wat knoflook. Voeg dan pas de rest van de ingredi?nten toe.
Dus niet plompverloren zomaar toevoegen op het laatst, dan is het veel te heet en proef je helemaal niks meer en dat is jammer. Juist als je het even meebakt geeft het net wat extra's en valt de scherpte nog wel mee.
Je kunt voor de echte liefhebbers nog een potje sambal op tafel zetten als het nog niet scherp genoeg is... :puh2:

En is het je toch overkomen dat je mond in de fik staat...blus de binnenbrand met wat plakjes komkommer, een hap witte rijst, yoghurt of een slok melk.
Bier lijkt het lekkerste bluswater maar daar zit te weinig alcohol in om de scherpe stof in af te breken... :alc:


Tot slot nog een minirecept voor Oosterse gehaktballetjes (hapje 4-6 personen)

500 g rundergehakt
1 gesnipperde ui
wat sambal trassi , ongeveer 2 el (conimex of toko)
djinten en ketoembar  (conimex)
2 el seroendeng (conimex)
ketjap asin (zoute ketjap)

Bak de gesnipperde ui en de trassi op een zacht vuurtje. Als de ui glazig gebakken is, haal het mengsel uit de pan, houd apart en laat afkoelen.
Meng het afgekoelde trassimengsel met het gehakt en  de seroendeng, djinten en ketoembar en een klein scheutje ketjap.

Vorm kleine balletjes van het gehakt, bak ze gaar op een zacht vuurtje en geef er eventueel chilisaus of sat?saus bij.
Eet smakelijk!