Auteur Topic: Tapas zelfgemaakt, (Spaanse hapjes) diverse soorten kies maar uit!  (gelezen 2941 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Tapas zelfgemaakt, (Spaanse hapjes) diverse soorten kies maar uit!
« Gepost op: 11 maart, 2008, 20:43:49 pm »
Tapas; yumyum! Ik zet hier diverse soorten neer; het lijstje kan wel groot worden ben ik bang... :biggrin:

Het woord "tapa" betekent eigenlijk "dekseltje". Vroeger gebruikte men de hapjes als dekseltje over het glas sherry of wijn, zodat er geen vliegen, zand of stof in het glas terecht kon komen.

Hier volgen verschillende tapas recepten:


********Paprikarolletjes**********

2 grote rode paprika's

4 eetl olijfolie

? citroen

150 g zachte geitenkaas

2 takjes verse oregano

peper

cocktailprikkers

--

Was de paprika's, maak ze schoon en snijd ze in de lengte in 8 stukken. Verhit in een pan 3 eetlepels olie en stoof de paprika's afgedekt in circa 10 minuten gaar.

Intussen citroen schoonboenen en 1 theelepel schil er dun afraspen. Boven een kom de geitenkaas verkruimelen. Oregano erboven fijnknippen. Geraspte citroenschil en 1 eetlepel olie er door scheppen. Op smaak brengen met enkele druppels citroensap en veel peper.

Op elk stuk paprika een eetlepel geitenkaas scheppen. Paprika's oprollen, aan smalle kant beginnen. In elk rolletje een cocktailprikker steken. Rolletjes in een lage schaal leggen en circa ? uur laten staan.

--

**********Olijvenpasta************

100 g zwarte olijven zonder pit

2 lenteuitjes

1 pakje verse roomkaas

1 sjalotje

Doe de olijven in een blender en maal ze zo fijn mogelijk. Voeg daarna de in stukjes gesneden lente-ui, sjalot en roomkaas toe en laat de blender nogmaals draaien tot de saus glad is. Voeg indien de pasta te droog is nog wat olijfolie toe. Lekker met brood.

--

**********Gefrituurde uienringen*************

Voor 4 personen:

4 grote rode uien

ca 200 ml melk

ca 200 g bloem

zonnebloemolie

zout en peper


Snijd de (gepelde) uien in dikke plakken en trek de ringen uit elkaar.

Vul een diep bord met bloem en een ander diep bord met melk.

Giet een laag olie in een koekenpan en verhit deze. Haal vervolgens steeds enkele uienringen eerst door de melk en vervolgens door de bloem. Bak de uienringen in de olie lichtbruin en knapperig.

Schep ze dan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze tenslotte met zout en peper.

--

**************Pantortilla*************** Voor 6 personen:

10 bloemtortilla's

500 g geraspte kaas

225 g blokjes gebakken ham

salsa (kant en klaar of volgens dit recept)

zure room (om erbij te serveren)


Vet een koekenpan (met anti-aanbaklaag) lichtjes in. Haal de pan van het vuur en leg 1 tortilla in de pan, leg daar een laagje ham en kaas op. Verdeel een flinke hoeveelheid salsa over een andere tortilla en leg deze met de saus kant naar beneden op de tortilla in de pan.

Bak de tortilla op middelhoog vuur tot de kaas gesmolten is en de tortilla lichtbruin gekleurd is.

Keer de tortilla nu om. Leg hiervoor een hittebestendig bord omgekeerd op de torilla in de pan. Haal de pan van het vuur, hou je hand op het bord en draai de pan om. Je tortilla ligt nu op het bord in je hand.

Laat de tortilla in de pan glijden en bak nu deze zijde goudbruin.

Haal daarna de tortilla uit de pan en snijd deze in punten.

Serveren met cr?me fra?che.



--
***************Gerookte kipfiletrolletjes****************
gerookte kipfilet (kant en klaar), plakken serranoham, zongedroogde tomaten, cocktailprikkers

Snijd de kipfilet in stukjes. Snijd de plakken ham in stukjes van dezelfde grootte. Steek de ham met de kipfilet vast met een cocktailprikker. Bovenop komt een stukje van een in stukjes verdeeld zongedroogd tomaatje.

--
***************Avocado met zalm**************
avocado, gerookte zalm, halvanaise, peterselie, cocktailprikkers

Snijd dunne plakjes van de avocado. Wrijf ze in met een beetje citroensap. Leg op ieder stukje een klein beetje halvanaise en daarop een stukje gerookte zalm. Prikkertje erin. Garneer met een klein stukje peterselie

--
************Blokjes kaas in olie************
kaas, zongedroogde tomaten, 1 teentje uitgeperste knoflook, 2 eetl olijfolie - 1 takje tijm - 2 tl citroensap - zout, peper

Snijd de kaas in blokjes en de tomaten in stukjes.

Gebruik de blaadjes van het takje tijm. Meng de kaas met de tomaat, de knoflook, olie, tijm en het citroensap en breng op smaak met zout en peper. Serveer in een klein schaaltje.

--

**********Olijf bladerdeeg hapjes*********
2 plakjes bladerdeeg (diepvries) - 3 eetl geraspte kaas - 150 g gekruide olijven zonder pit - olie om te frituren

Het bladerdeeg laten ontdooien en in 9 gelijke stukjes snijden. In het midden van de stukjes bladerdeeg wat kaas en een olijf leggen. Het deeg er omheen vouwen en goed aandrukken. In de koelkast 30 minuten laten rusten.

In de hete olie goudbruin frituren. Warm of koud serveren.

--

**********pikante kaascr?me***********

1 tomaat - 4 teentjes knoflook - 200 g zachte kaas - 1 eetl milde paprikapoeder - 1 tl chilipoeder - zout - ? dl olijfolie

Pel de tomaat en snijd hem in blokjes. Pers de knoflookteentjes boven de tomaat uit. Voeg de kaas, chili-en paprikapoeder toe. Meng alles goed met een keukenmachine. Voeg zout naar smaak toe. Voeg dan de olie in een dun straaltje aan de kaasmassa toe.

Serveer met vers boerenbrood.

--


*********Tapas met chorizo en mozzarella*************

Voor 10 stuks: besmeer 10 dikke plakjes chorizo met groene pesto. Halveer 5 kerstomaatjes. Snijd 1 mozzarellabolletje in 10 dunne plakjes. Beleg elk plakje worst met een plakje mozzarella en een half tomaatje. Garneer de hapjes met wat kappertjes. Gratineer de tapas ongeveer 3 minuten in een voorverwarmde oven.



**************Champignons in knoflook*********** (voor 15-20 personen)

1 dl olijfolie
6 tenen knoflook, in plakjes
500 gram champignos, in dikke plakjes
1 mespunt pikante paprikapoeder
zout
1/2 dl sherry
2 eetlepels gehakte peterselie 


Laat de olijfolie niet te heet worden in een diepe koekenpan. Fruit de plakjes knoflook tot ze lichtbruin zijn en voeg dan de champignons toe. Smoor deze al roerend tot het vocht verdampd is. Breng het gerecht op smaak met paprikapoeder, zout en sherry en bestrooi het voor het serveren met peterselie.


*************Champignons met garnalen************* ( 8 personen)

1 eetlepel olijfolie
1 flinke teen knoflook, gehakt
8 middelgrote champignons, schoongeborsteld
zout
versgemalen peper
8 middelgrote garnalen, gepeld
1 eetlepel gehakte peterselie   


Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook aan. Neem de knoflook eruit en verdeel deze over de champignonhoedjes, waarbij je dit iets in de holte drukt. Bak de champignons met het hoedje naar beneden enkele minuten bij matige warmte tot ze bruin zijn. Bestrooi ze met peper en zout. Draai de champignons om en bak de andere kant tot ze naar smaak gaar zijn. Draai ze dan weer om, maar zorg dat de knoflook niet uit het hoedje valt. Leg de champignons op een voorverwarmd bord. Schep de achtergebleven knoflook uit de pan en doe deze in de hoedjes.
Draai het vuur hoger, bestrooi de garnalen met zout en bak ze in ongeveer 2 minuten net gaar. Leg een garnaal op elk omgekeerd champignonhoedje en zet dit vast met een cocktailprikker. Bestrooi dit alles met peterselie en dien op.

 







 
« Laatst bewerkt op: 08 oktober, 2008, 13:08:20 pm door Marielle »