Auteur Topic: Gegrilde eendenborstfilet met 5 spicekruiden en sinaasappelsaus (2 p)  (gelezen 4957 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Gegrilde eendenborstfilet met 5 spicekruiden en sinaasappelsaus (2 p)
« Gepost op: 03 april, 2016, 14:07:39 pm »
Eendenborst wordt steeds populairder in de keuken. Een mooi stukje wild en eenvoudiger te bereiden dan je denkt!


Ik heb dit gerecht geserveerd als tussengerechtje van een 5 gangendiner maar kan uiteraard ook als hoofdgerecht geserveerd worden.
Gebruik dan 2 eendenborstfilets in plaats van 2.
TIP: laat de eendenborstfilet een nachtje in het 5 spice kruidenmengsel staan, zo kunnen alle smaken heerlijk intrekken.
TIP 2: Zorg dat je de zoete aardappelpuree en de saus alvast hebt voorbereid zodat je à la minute het gerecht kunt afwerken en opdienen.
Als laatste bak je de eend in de oven en snijd je deze in dunne plakjes. Bereidingstijd zonder voorbereiding is dan ook maar een half uurtje.


Voor dit kleurrijke gerecht heb je nodig:


1 eendenborstfilet, op de huid (speklaag) kruislings ingesneden (let op niet helemaal doorsnijden!)
1 zoete aardappel, geschild en in stukken
zout en versgemalen zwarte peper
5 spice kruidenmix (goed gesorteerde supermarkt of toko)
olijfolie


Voor de saus:
2 sinaasappels, waarvan 1 el sinaasappelrasp en de rest van het vruchtvlees tussen de partjes uitgesneden, bewaar het sap
eventueel een klein scheutje cointreau
klein beetje maïzena in water opgelost


wat bosvruchten en eventueel eetbare bloemen ter decoratie


Snijd de eendenborstfilet kruislings in op de huidkant (speklaagje) bestrooi met zout, peper en ruim 5 spice kruidenpoeder.
Laat een nachtje staan in de koelkast.
Haal de filet op de dag van bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.


Maak intussen alvast de sinaasappelsaus, rasp de schil van een halve sinaasappel of gebruik hiervoor een zesteur.
Heb je geen rasp of zesteur hak dan de schil in superfijne stukjes, gebruik alleen het oranje gedeelte (wit is bitter)en zet even apart tot later gebruik.
Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees tussen de partjes uit, knijp beide vruchten uit zodat je het sap ook kunt gebruiken.


Doe het sap, vruchtvlees en de helft van de sinaasappelrasp samen met een scheutje cointreau in een steelpannetje en kook iets in.
Voeg een beetje maïzena toe, opgelost in water zodat de saus iets dikker wordt. Zet apart tot gebruik.


Verwarm de oven voor op 120 graden.


Bestrooi de eendenborst met wat zout en smelt de boter in een pan met anti aanbaklaag. Bak op hoog vuur de eendenborst kort aan, eerst op de huidkant zodat het speklaagje bruin en krokant wordt.
Vervolgens de andere kant. Let op: niet teveel doorgaren, de eendenborst moet nog wel rosé blijven (schatting circa 4 minuten per kant). Laat de filet tot rosé nagaren in de oven, circa een kwartier, blijf tussendoor even controleren.


Kook de geschilde zoete aardappel gaar en stamp fijn tot een puree, voeg iets boter toe. Voor een superfijne puree kun je de puree nog door een zeef draaien. Houd apart tot gebruik.


Verwarm de sinaasappelsaus en de zoete aardappelpuree opnieuw, snijd de eendenborstfilet in mooie plakjes.


Dien op op een voorverwarmd bord, gebruik eventueel een uitsteker voor de zoete puree, schep de sinaasappelsaus op het bord, verdeel hierop de plakjes eendenborst en garneer met de bosvruchten.


Eet smakelijk!
















« Laatst bewerkt op: 03 april, 2016, 17:46:21 pm door Mariëlle »