Erwtensoep, lekker hoor!
Vroeger lustte ik het niet, maar dat kwam met name door bijvoorbeeld varkenspoten en staarten die er thuis in verwerkt werden...brrrr dat is niet mijn ding.
Dus ben ik zelf aan het experimenteren gegaan met hoe ik het wel lekker zou vinden en het resultaat is erg smakelijk geworden al zeg ik het zelf!
Er gaat o.a. een heerlijke hema rookworst in en de groentes fruit ik eerst even aan samen met de magere spekreepjes.
Dat zorgt voor veel meer smaak, probeer het eens!
Je hebt nodig:
400 g spliterwten
1 winterpeen, 1 prei, een halve knolselderij, 1 ui (fijngesneden)
1 grote rauwe aardappel, geschild en in blokjes
400g spliterwten
2 bouillonblokjes of meer naar smaak
1 laurierblad
1 hema rookworst
een bakje magere spekreepjes of baconreepjes (150 g)
witte peper, zout
Zet de spliterwten op in een grote pan met water, voeg een laurierblaadje toe en breng aan de kook.
Schep na enige tijd het schuim eraf en verwijder het laurierblad. Voeg de bouillonblokjes toe en laat de erwten mooi doorkoken.
Fruit intussen in een andere pan de groentes samen met de spekreepjes tot de groente glazig ziet.
Voeg het groente- spekjesmengsel toe aan de erwten samen met de in blokjes gesneden rauwe aardappel en laat lekker doorpruttelen.
Tussendoor even proeven hoe de smaak is!
Voeg na ongeveer 2 uur prutteltijd de hema worst toe en laat mee warmen.
Haal vlak voor het serveren de worst uit de soep, snijd de worst in plakjes en voeg weer toe aan de erwtensoep.
Proef van te voren of de soep naar smaak is en voeg desgewenst nog zout of witte peper toe.
Wij eten dit met (stok)brood en kruidenboter maar uiteraard ook heerlijk met de welbekende roggebrood/spek combinatie.
Eet smakelijk!