Afgelopen weekend een mini muffin vorm op de kop getikt. Natuurlijk kun je er ook zoeitgheden mee maken maar ik ben meer van het hartige...dus meteen maar even uitgeprobeerd, en het was een succes!
Je hebt nodig:
5 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
25 g boter, gesmolten
1 eierdooier, losgeklopt
bakvorm voor minimuffins, ingevet
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vouw de filodeegvellen open, bestrijk ze dun met de boter en stapel ze op elkaar.
Snijd ze in negen vierkantjes. Bekleed elke holte in de bakvorm met een vierkantje filodeeg en leg er daarna trapsgewijs nog drie velletjes op, zodat de punten van de vierkantjes naast elkaar omhoog steken.
Bestrijk elk bovenste velletje dun met de eidooier. Bak het deeg in 15 minuten goudbruin en gaar, laat daarna afkoelen.
Vul ze met bijvoorbeeld:
Tomaat-ricotta:
Snijd het vruchtvlees van twee tasty tom trostomaten in blokjes, roer alleen de zaadjes door 125 g ricotta (kaas), breng met zout en (versgemalen) peper op smaak. Verdeel de ricotta over vier filotaartjes. Bestrooi ze met 50 g verbrokkelde oude kaas en verdeel ten slotte de blokjes tomaat erover.
Zalm-prei:
Snijd 1 dunne prei of lente ui in reepjes en was ze. Bak de prei in 1 el boter gaar, bestrooi met zout en peper. Roer de prei met 1 mespunt kerriepoeder door 125 g ricotta (kaas). Vul de taartjes en verdeel hierover 100 g fijngesneden gerookte zalm.
Geitenkaas-bosui:
Snijd 3 bosuitjes in schuine ringetjes. Rooster in een droge koekenpan 2 el pijnboompitten, laat afkoelen. Roer 125 g zachte geitenkaas met honing (Bettine Blanc) los met 2 el slagroom en roer de bosui erdoor. Vul hiermee de filotaartjes en bestrooi met de pijnboompitten.
Eiersalade-rookvlees:
Maak zelf een eieresalade van 3 fijngehakte gekookte eieren,wat mayonaise en bieslook of lenteui.Breng op smaak met zout en peper en draai van het rookvlees een mooi "roosje". Vul de bakjes met de eiersalade en garneer met het "roosje" rookvlees.