Dit is een hele leuke binnenkomer als je gasten krijgt op een feestelijk gebeuren (feestdagen, oud en nieuw, verjaardag, jubileum) of als je zo eens uit wilt pakken.
De meeste mensen kennen denk ik wel "slush puppie" bij de snackbar. Limonade in ijskristallen.
Dat is dit ook, maar dan gemaakt van likeur. Ik neem nu als voorbeeld bananenlikeur, maar kan net zo goed Blue Curacao zijn, of Tia maria, of Contreau, of Passoa, of....wat dan ook. Bessenlikeur is ook heerlijk trouwens!
Je hebt er 4 uur voor nodig (minimaal). langer laten vriezen is zonde, want voordat je het weet is het 1 grote ijsbonk, en da's niet de bedoeling.
Dus, houd rekening met de tijd,; wil je je gasten om 20.00 uur verwelkomen met een granita, begin dan zeker om 16.00 uur met de bereiding ervan! Eventuele te harde granita kun je nog "redden"door de brokken in een keukenmachine te doen, en dan vermalen.
Granita van Pisang ambon (bananenlikeur)
300 ml water
100 ml pisang ambon
150 gram fijne witte suiker
sap van een halve citroen
Breng het water en de suiker samen aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
Haal het van het vuur en roer de bananenlikeur en het sap van een halve citroen erdoor en zet het geheel in een koud water bad. (bijvoorbeeld gootsteen met koud water en eventueel ijsblokjes erbij).
Als het mengsel voldoende is afgekoeld is giet het dan over in een ruime plastic bak en daarna in de diepvries.
Haal gedurende 4 uur, elk half uur de granita uit de diepvries en roer met een klopper of een vork alles om, zodat er kleine ijskristallen ontstaan.
Is de granita onverhoopt toch te hard geworden? Dan kun je de brokken in de keukenmachine nog vermalen tot schepbaar.
Hetzelfde recept geldt dus voor allerlei soorten likeur naar smaak.
Verdeel de granita over 4 mooie ondiepe (cocktail)glazen en garneer met iets wat erbij past.
Bij pisang ambon bijvoorbeeld banaan en ananas aan een prikkertje erin, bij bessenlikeur wat bramen of een trosje rode bessen, Contreau met een partje sinaasappel...gebruik je fantasie!
TIP: zet de glazen die je gaat gebruiken alvast (nat) in de vriezer. Zo heb je helemaal een ijskoud drankje en het ziet er extra feestelijk uit!