Verse tuinkruiden, heerlijk in gerechten, maar wat past nou waarbij?
En hoe houdt je ze lekker lang vers? Hoe kun je een overschot aan kruiden het beste bewaren?
Maak bijvoorbeeld (als het kan) in je tuin een plekje vrij voor de tuinkruiden. Dit kan uiteraard ook gewoon op het balkon in potten.
Ik neem gewoon de kruidenplantjes van de supermarkt mee (hooguit 1 euro 50), en die stop ik in de volle grond. Met een beetje geluk komen ze elk jaar terug. Laat de grond niet uitdrogen en je hebt zeker een hele zomer plezier van je verse kruiden!
Kruiden die je makkelijk kunt houden zijn o.a. mint,(platte)peterselie,rozemarijn,tijm,bieslook en salie. Basilicum is wat moeilijker om goed te houden in de grond, vanwege ons klimaat.
Met mint oppassen- voordat je t weet zit heel de tuin eronder...de plant breidt zich uit via wortelstokken, dus zet deze het liefst gewoon in een pot tussen de andere kruiden.
Wil je geplukte kruiden langer bewaren, wikkel ze dan in een vochtige doek die je bewaart in de koelkast.
Of knip ze fijn en vries ze in met een beetje water in een ijsblokjesvorm- zo heb je altijd wat verse kruiden bij de hand.
Nu volgt hier een overzicht van verse kruiden en wat je ermee kan:
BASILICUM:
Fris en kruidig, Voeg het als laatst toe aan een warme saus of door salades (mozzarella/tomaat), over de pizza. Ook heel bekend als ingredi?nt voor de pesto!
BIESLOOK:
Familie van de ui, staat decoratief fijngeknipt over hapjes en door salades. Gebruik het liefst rauw- dus niet meegaren. Ook lekker door een saus op basis van zure room of mayonaise.
PETERSELIE:
Er zijn 2 varianten: platte peterselie en krulpeterselie. Krulpeterselie wordt voornamelijk gebruikt als garnering of fijngehakt aan soepen of sauzen toegevoegd.
Platte peterselie: pittiger van smaak en daardoor meer geschikt om te gebruiken in gerechten.
TIJM:
De kleine blaadjes van de tijm doen het goed in een stoofpotje van runder of lamsvlees en vis schotels. Ook heerlijk om takjes tijm op de bbq te leggen en het vlees te garen in de rook van de tijmblaadjes.
ROZEMARIJN:
De naaldjes van de rozemarijn zijn zeer aromatisch, iets bitter. Bak of stoof er rund-of lamsvlees mee, of bak er heerlijke aardappels mee in de schil, met een beetje zeezout in de oven...!
SALIE:
Salie heeft een aparte smaak, vrij sterk te noemen. heerlijk bij het garen van vlees (saltimbocca- varkenslapjes met salie,rauwe ham en mozarella). Gefrituurde salieblaadjes smaken ook prima als bijgerecht bij vlees.
DILLE:
Smaakt licht anijs achtig. Gebruik dille koud in sauzen en salades en marinades voor vis en komkommer.
KORIANDER:
Sterke frisse, citrusachtige smaak. Wordt voornamelijk gebruikt in Thaise currys, roerbakgerechten en salades.
MUNT:
Verfrissend en sterk geurend. Vooral niet in de volle grond zetten, tenzij je de hele tuin vol wilt hebben!
Lekker in combinatie met lamsvlees, chocolade toetjes en in fruitsalades. Gebruik de verse blaadjes ook eens voor verse muntthee. In de zomer kun je deze afkoelen voor een verfrissende ijsthee.
BLADSELDERIJ:
Peperige smaak, om mee te stoven of voor in de (groente)soep. Rauw ook heerlijk in salades.
OREGANO: (wilde marjolein)
Peperig van smaak, meest bekend van over de pizza. Ook heerlijk om mee te stoven/bakken met vlees- en groentegerechten.
____________________________________________________________________________________________________
RECEPTEN:
****Peterselie-tijm pesto met hazelnoten****
40 g hazelnoten, grof gehakt
100 g (platte) peterselie, gewassen en gedroogd
1 el verse tijmblaadjes
3 teentjes knoflook
2 el kappertjes
200 ml milde olijfolie
100 g versgemalen Parmezaanse kaas
zout en versgemalen peper
Voorbereiden:
Rooster de hazelnoten lichtbruin en geurig. Maal ze met de peterselie, tijm, knoflook, kappertjes en olijfolie tot een gladde saus. Roer de kaas er als laatste door en breng
de pesto zo nodig op smaak met zout en peper. Schep de saus in een schone pot en giet er een laagje olie op. De pesto kan goed gekoeld een week bewaard worden.
Tip:
In plaats van peterselie is basilicum ook heel lekker.
Lekker met pasta of bij vlees.
**** Basilicum olie ****
zout
50 g basilicum
200 ml milde olijfolie
keukenpapier
schone doek of heel fijne zeef
Breng een laag water met zout aan de kook en blancheer de basilicum 30 seconden. Giet af en dep de basilicum tussen keukenpapier droog. Pureer de basilicum met de olie tot een fijne groene olie. Zeef dit door de doek of zeef boven een brandschone pot. De olie kan goed gekoeld circa 2 weken worden bewaard.
Lekker als basis voor een dressing of om vlees of vis mee te grillen.
****Marinade met verse kruiden en rode peper****
100 ml witte wijn
2 el olijfolie
4 el verse koriander, grof gehakt
3 el peterselie, grof gehakt
4 takjes basilicum, blaadjes gescheurd
kwart rode peper, zonder zaadjes
Meng alle ingredi?nten en gebruik dit als marinade voor 500 gram vis of kip. Zet in de koelkast en laat de marinade minimaal een paar uur intrekken. Veeg de marinade van de vis of het vlees en blus er eventueel het gerecht mee af om een kruidige jus te verkrijgen.
Vind je rode peper te heet? vervang het dan door een stukje geraspte gember. Heerlijk bij kip,vis en vlees.