Heel vaak bevatten lekkere dingen de meeste calorie?n. Dat geldt gelukkig niet voor de asperge!
De asperge bestaat uit ongeveer 93% water. Verder bevat 100 gram asperges onder andere 3 gram koolhydraten, 20 mg vitamine C en nog een aantal andere vitamines en mineralen zoals kalium en calcium. De voedingswaarde per 100 gram is slechts 20 Kcal.
Veel asperges eten kan dus geen kwaad en daarbij komt ook nog de vaak vermelde geneeskrachtige werking van asperges. De officiele naam van de asperge is dan ook Asparagus officinalis wat geneeskrachtig betekent.
Ze hebben een vochtafdrijvende en bloedzuiverende werking. En da's mooi meegenomen!
De asperge behoort tot de leliefamilie. Ze komt in het wild voor in de gematigde streken van Europa, Azi?, Noord-Afrika en Noord-Amerika. De asperges zijn eigenlijk de jonge scheuten, die groeien vanuit houtachtige wortelstokken, die zich onder in de bedden bevinden. De wortels aan deze stokken nemen water en voedingsstoffen op, die in het voorjaar zorgen voor het uitgroeien van de asperges.
KOPEN EN BEWAREN
Asperges zo vers mogelijk kopen. Thuis in een natte doek wikkelen en in de groentela van de koelkast. Op deze manier zijn ze nog enkele dagen te bewaren. Reken op 350 gram per persoon. Meer gaat er natuurlijk ook wel in...
Asperges bestaan voor ruim 90% uit water.
Hiervan verdampt tijdens het transport en het bewaren iets. Dit kan weer aangevuld worden door de asperges 1 ? 2 uur in het water te leggen, zodat ze zichzelf weer volzuigen. De asperges worden dan weer malser.
Asperges zijn goed te bereiden in de magnetron.
De asperges met 4 el water in een afgedekte schaal doen. Reken voor 500 g geschilde asperges 6 minuten in de hoogste stand.
Asperges kunnen uitstekend worden ingevroren. De asperges schillen en ze naast elkaar op een plaat in de vriezer leggen. Doe ze in bevroren toestand per portie in een diepvrieszak.
U kunt ze ook per portie strak in aluminiumfolie wikkelen en dan invriezen.
Schil de asperges met een dunschiller. Schil ze van de kop (bovenkant) naar de kont. Snijd ongeveer 2 cm van het kontje af (het meest houterige deel).De restjes van de asperges beslist niet weggooien!
Bewaar de schillen en de kontjes voor het maken van een heerlijke asperge soep.
Groene asperges hoeven in principe niet geschild te worden. Is de schil echter wat stug, dan kan de onderste helft van de asperge worden geschild.
De kooktijd voor asperges is afhankelijk van dikte en kleur. Groene asperges zijn in ca. 8 minuten gaar, de witte in ca. 15 minuten. Laat ze dan nog 15 minuten met de deksel op de pan in het hete water staan. U kunt controleren of de asperges gaar zijn door met een vork in het onderste deel te prikken. Bij de witte asperges kunt u aan het kookwater wat zout of bouillon en eventueel een theelepeltje suiker toevoegen.
Het kooknat is een uitstekende basis voor sausen en soepen.
Asperges zijn bijzonder lekker te combineren met de standaard ham en (zachtgekookt)ei, mager varkensvlees of kalfsvlees.
Ook de combinatie met (gerookte)zalm of tongfilet is heerlijk.
Om het af te maken serveer je ze met een Hollandaise saus. Kijk voor heerlijke recepten op het seizoenstopic asperges hierboven!
Veel kook- en eetplezier!