61
Ovenschotels / Gegratineerde witlof ovenschotel met ham, gorgonzola en peer
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 03 januari, 2014, 13:52:52 pm »Een heerlijke variant! De combinatie van peer en gorgonzola is echt een klassieker.
De witlof wordt even gecarameliseerd in wat boter met honing voor een zoet accent.
40 minuten in de oven en je hebt een heerlijke complete maaltijd!
Je hebt nodig:
3 el honing
4 witlofstronkjes, alleen de blaadjes
700 g voorgekookte krieltjes, kant en klaar
half bosje tijm, fijngehakt
200 g gorgonzola, verkruimeld
2 peren, in dunne partjes/ blokjes
Voor de gratin saus:
30 g boter
30 g bloem
400 ml melk
3 el witte balsamicoazijn
100 g rauwe ham in stukjes
beetje boter om in te bakken
Maak eerst de saus en begin met een roux van 30 g boter en 30 g bloem, smelt de boter en voeg de bloem toe, bak dit voorzichtig aan zodat de bloem gaart, voeg dan beetje voor beetje de melk toe tot er een dikke romige saus ontstaat.
Voeg de ham toe en breng op smaak met zout, peper en azijn.
Zet even apart.
Smelt wat boter in een andere pan en voeg de honing en de witlof toe. Carameliseer de witlof op een zacht vuur zodat er een mooi lichtbruine kleur ontstaat.
Vul een passende ovenschaal met de krieltjes, verdeel de witlof erover en de tijmblaadjes. Verdeel de gorgonzola over de schotel samen met de partjes peer. (hou een beetje gorgonzola apart).
Schenk de gratin- ham saus over de schotel en verdeel de laatste stukjes gorgonzola over de schotel.
Plaats de schotel in de oven op 180 graden, ca. 40 minuten.
Serveer er desgewenst nog een salade bij. Eet smakelijk!
De witlof wordt even gecarameliseerd in wat boter met honing voor een zoet accent.
40 minuten in de oven en je hebt een heerlijke complete maaltijd!
Je hebt nodig:
3 el honing
4 witlofstronkjes, alleen de blaadjes
700 g voorgekookte krieltjes, kant en klaar
half bosje tijm, fijngehakt
200 g gorgonzola, verkruimeld
2 peren, in dunne partjes/ blokjes
Voor de gratin saus:
30 g boter
30 g bloem
400 ml melk
3 el witte balsamicoazijn
100 g rauwe ham in stukjes
beetje boter om in te bakken
Maak eerst de saus en begin met een roux van 30 g boter en 30 g bloem, smelt de boter en voeg de bloem toe, bak dit voorzichtig aan zodat de bloem gaart, voeg dan beetje voor beetje de melk toe tot er een dikke romige saus ontstaat.
Voeg de ham toe en breng op smaak met zout, peper en azijn.
Zet even apart.
Smelt wat boter in een andere pan en voeg de honing en de witlof toe. Carameliseer de witlof op een zacht vuur zodat er een mooi lichtbruine kleur ontstaat.
Vul een passende ovenschaal met de krieltjes, verdeel de witlof erover en de tijmblaadjes. Verdeel de gorgonzola over de schotel samen met de partjes peer. (hou een beetje gorgonzola apart).
Schenk de gratin- ham saus over de schotel en verdeel de laatste stukjes gorgonzola over de schotel.
Plaats de schotel in de oven op 180 graden, ca. 40 minuten.
Serveer er desgewenst nog een salade bij. Eet smakelijk!