Recente berichten

Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
51
Salades / Salade met honing geitenkaas, aardbei, pijnboompitjes en balsamico
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 12 april, 2014, 20:33:26 pm »
Een fleurige en kleurige voorjaarssalade!

Je hebt nodig:

een handje aardbeien, gewassen en in 4 partjes
gemengde jonge bladsla
crème di balsamico (wit of donker) of balsamico azijn (wit of donker)
olijfolie
pijnboompitjes (even roosteren in een droge koekenpan)
zeezout
zachte geitenkaas met honing in kleine vlokjes/stukjes (bettine blanc) of meng zelf neutrale zachte geitenkaas met honing

Meng alles lekker door elkaar en geniet!


52
Koude borrelhapjes / Wrap rolletjes met gerookte zalm, ijsbergsla en heksnkaas
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 12 april, 2014, 20:25:49 pm »
Lekker en makkelijk, van te voren te bereiden!

Je hebt nodig:

soft tortilla's (bijvoorbeeld Casa Fiesta)
gerookte zalm
wat ijsbergsla, fijngesneden
bakje heksnkaas (de originele lichtgroene variant)

Bestrijk de tortilla's met heksnkaas, verspreid de sla over de tortilla's. Beleg met plakjes gerookte zalm. Rol de tortila's op en verpak ze in folie, laat ze iets opstijven.
Voor gebruik in plakjes snijden en serveren...geniet ervan!
53
IN DE SPOTLIGHTS: De OOSTERSE KEUKEN / Re: Kip met pittige uiensaus (stoven, hoofdgerecht 2-4 personen)
« Laatste bericht door Eddy Gepost op 08 maart, 2014, 21:34:24 pm »
Erg lekker.  :duim:
54
IN DE SPOTLIGHTS: De OOSTERSE KEUKEN / Kip met pittige uiensaus (stoven, hoofdgerecht 2-4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 05 maart, 2014, 19:20:03 pm »
Heerlijk oosters en makkelijk!
Ik laat het vlees lekker lang sudderen in de uiensaus (ca. 1 uur of langer) voor een extra smakelijk resultaat.

Je hebt nodig:
kippenpoten of kipfilet (ik heb zelf kipkarbonades gebruikt, zonder bot,  lekker zacht vlees)
1 rode peper in stukjes,
1 kilo uien gepeld en in halve ringen,
1 teen knoflook in plakjes,
paprikapoeder,
zout en peper,
wat boter om in te bakken,
flinke scheut ketjap,
1 blikje tomatenpuree
1 flinke eetlepel sambal (ik gebruik sambal brandal)

Voor de liefhebbers van extra pittig kun je nog sambal meebakken met de uien.

Kip even kruiden met zout en peper en aanbakken in wat boter, uit de pan halen en apart leggen, in het zelfde braadvet de uien bakken samen met de peper, paprikapoeder, knoflook en tomatenpuree mooi zachtjes stoven.
Ketjap erbij en laten pruttelen met het deksel op de pan.
Als de saus te dik is gewoon weer water (of bouillon) erbij doen tot de gewenste dikte.

Serveer met rijst en een frisse komkommersalade. Eet smakelijk!
55
Warme borrelhapjes gevogelte / Kip-kerrie bitterballen met heerlijke kokos paneerlaag, ca. 30 stuks
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 29 januari, 2014, 23:38:24 pm »
...bitterballen! Wie lust ze niet!?
Zelfgemaakt het allerlekkerst. Wel veel werk, maar zeker de moeite waard!
Heb je ze eenmaal gerold kun je ze direct invriezen voor later gebruik, dus het ideale hapje om van te voren te maken en helemaal bijzonder om aan je gasten te kunnen vertellen dat ze zelfgemaakt zijn.

Deze variant met kip-kerrie is buitengewoon heerlijk! De kokos door het paneermeel geeft bovendien een hee bijzondere smaak.

Je hebt nodig:

Voor de salpicon (vulling):

60 g boter
1 uitje, gesnipperd
60 g bloem
1 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
200 ml kippenbouillon (koud!)
300 g gaar kippenvlees, geplukt (liefst kippendij, zacht vlees. Kipfilet is te droog)
verse platte peterselie, fijngehakt

om te paneren:
2 eieren, losgeklopt
wat bloem
250 g paneermeel & 250 g kokos, gemengd
olie om in te frituren

Begin met het maken van de vulling. Maak een roux van de boter en de bloem. Smelt de boter op een half hoog vuur, fruit hierin de gesnipperde ui samen met de kerrie en paprikapoeder.
Voeg de bloem toe en laat langzaam doorgaren. Let op, het mag niet bruin worden/ verbranden! Zet desnoods het vuur lager.

Voeg dan, scheutje voor scheutje de koude bouillon toe tot er een gladde, klontvrije substantie ontstaat.
Voeg dan het in kleine stukjes gesneden kipfilet en de peterselie toe aan het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Stort het mengsel in een platte schaal en laat afkoelen/ opstijven, zeker 4 uur of anders een nacht.

Doe wat bloem, geklopt ei en kokospaneermeel elk in een bord.
Rol met vochtige handen van de salpicon ca. 30 balletjes. Rol ze eerst door de bloem, vervolgens door het ei, dan door het kokos paneermeelmengsel en nogmaals door het ei, tot slot nog 1 laag kokos paneermeel.

Leg apart tot gebruik of vries ze direct in.

Frituren:

Verwarm de friteuse tot 180 graden. Geen friteuse? Neem dan een pan met een laag zonnebloemolie en verwarm die op hoog vuur.

Bak de bitterballen in kleine porties, ongeveer 3-4 minuten bruin en krokant. (blijf er wel bij want dat kan snel te hard gaan).

Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Deze bitterballen zijn van zichzelf al heel smaakvol, maar wil je er toch een sausje bij serveren dan is een mayonaise of een zoete mango-chilisaus een goede combinatie.

Eet smakelijk!











56
Gevogelte / Zomerse kipspiesjes in een marinade van ananas, gember en specerijen
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 29 januari, 2014, 22:26:33 pm »
Kipfilet smaakt altijd prima, maar doe er eens wat anders mee, bijvoorbeeld deze heerlijke spiesjes met een oosters tintje.
Het gebruik van koriander en komijn waan je je in het Midden Oosten. Door de marinade wordt het vlees heerlijk sappig en mals, de dressing maakt het geheel helemaal af. Proberen maar!

Je hebt nodig voor de marinade:

1 el suiker
1 stengel sereh, de buitenste bladeren eraf en binnenkant fijngehakt
1 duimlengte verse gember, geschild en geraspt
1 teentje knoflook, geperst
1 tl komijn
1 tl korianderpoeder
1 tl kerrie
3 el ananassap
1 el zonnebloemolie
2 el ongezouten cashewnoten, fijngehakt

Voor de dressing:
1 teentje knoflook, geperst
 1 sjalotje, fijngehakt
 2 el lichte sojasaus
 1 el sherry
 2 el ananassap
 4 el zonnebloemolie

350-400 g kipfilet
satéprikkers, in water voorgeweekt

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een blender. Snijd de kipfilet in blokjes van 2cm bij 2 cm.
Meng de kipblokjes met de marinade en laat minimaal 4 uur (liefst 12 uur) intrekken.

Maak vlak voor het bereiden de dressing door alles te mengen.

Rijg de kipblokjes op een stokje en bak ze aan weerszijden gaar en bruin. Serveer op een schaal en geef de dressing er los bij of smeer de spiesjes alvast in met de dressing.
Heerlijk met basmatirijst en een zoetzure komkommersalade. Eet smakelijk!

TIP: deze kipspiesjes doen het ook heel goed als borrelhapje.


57
Schaal- en Schelpdieren / Gamba's in limoen muntmarinade (hapje of hoofdgerecht 2 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 29 januari, 2014, 22:09:51 pm »
Heerlijk Oosters en fris door de marinade van limoen, munt en bieslook.

Dit gerecht kan in de grillpan of op de BBQ bereid worden. Serveer er stokbrood bij met een frisse salade.

Je hebt nodig:

 - 12 grote garnalen/gamba's in de schaal
 -het sap en de rasp van 2 limoenen
 -scheut olijfolie
 - 2 teentjes knoflook, geperst
 - 1 kleine groene peper of rode peper (zaadjes verwijderen als je niet van pittig houdt)
 - verse bieslook (20 gram)
 - verse munt (10 gram)
 - peper en zout

Voeg alle ingrediënten toe in een blender of mini hakmolen en hak alles fijn tot een mooie, gladde marinade.
Leg de garnalen in een diepe schaal en giet de marinade erover, meng goed door en laat minimaal 4 uur intrekken.

Giet de marinade af en bewaar in een klein schenkkannetje of beker voor later gebruik.
Grill of bak de gamba's in korte tijd gaar en bestrijk ze met de rest van de marinade.

Serveer er stokbrood bij met een frisse salade. Eet smakelijk!

58
(Maaltijd)soepen / Erwtensoep à la Mariëlle met Hema worst en magere spekreepjes (4-6 porties)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 26 januari, 2014, 14:54:38 pm »
Erwtensoep, lekker hoor!
Vroeger lustte ik het niet, maar dat kwam met name door bijvoorbeeld varkenspoten en staarten die er thuis in verwerkt werden...brrrr dat is niet mijn ding.

Dus ben ik zelf aan het experimenteren gegaan met hoe ik het wel lekker zou vinden en het resultaat is erg smakelijk geworden al zeg ik het zelf!
Er gaat o.a. een heerlijke hema rookworst in en de groentes fruit ik eerst even aan samen met de magere spekreepjes.
Dat zorgt voor veel meer smaak, probeer het eens!

Je hebt nodig:

400 g spliterwten

1 winterpeen, 1 prei, een halve knolselderij, 1 ui (fijngesneden)
1 grote rauwe aardappel, geschild en in blokjes
400g spliterwten
2 bouillonblokjes of meer naar smaak
1 laurierblad
1 hema rookworst
een bakje magere spekreepjes of baconreepjes (150 g)
witte peper, zout

Zet de spliterwten op in een grote pan met water, voeg een laurierblaadje toe en breng aan de kook.
Schep na enige tijd het schuim eraf en verwijder het laurierblad. Voeg de bouillonblokjes toe en laat de erwten mooi doorkoken.

Fruit intussen in een andere pan de groentes samen met de spekreepjes tot de groente glazig ziet.
Voeg het groente- spekjesmengsel toe aan de erwten samen met de in blokjes gesneden rauwe aardappel en laat lekker doorpruttelen.
Tussendoor even proeven hoe de smaak is!
Voeg na ongeveer 2 uur prutteltijd de hema worst toe en laat mee warmen.
Haal vlak voor het serveren de worst uit de soep, snijd de worst in plakjes en voeg weer toe aan de erwtensoep.

Proef van te voren of de soep naar smaak is en voeg desgewenst nog zout of witte peper toe.

Wij eten dit met (stok)brood en kruidenboter maar uiteraard ook heerlijk met de welbekende roggebrood/spek combinatie.

Eet smakelijk!
59
Ovenschotels / Ovenschotel met gehakt, champignons en aardappelpuree (2-3 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 26 januari, 2014, 13:47:53 pm »
Supermakkelijk, lekker en staat zo op tafel!

Je hebt nodig:

1 kilo kruimige aardappels, geschild 
wat (room)boter
flinke scheut melk   
2 uien, fijngesneden   
2 teentjes knoflook, fijngesneden 
500 g rundergehakt
gehaktkruiden naar smaak 
1 bakje kastanjechampignons (250 g), in grove stukken   
1 zakje verse peterselie (30 g), fijngesneden   
150 g gruyère (kaas), geraspt

Kook de aardappels gaar. Verhit ondertussen wat boter in een braadpan, bak de uien en de knoflook totdat ze glazig zijn.

Breng het gehakt op smaak met kruiden naar wens.
Schep het gehakt en de champignons erbij en bak al roerend op hoog vuur en bak het gehakt rul tot het gehakt en de paddenstoelen gaar zijn.
Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met zout en peper. Laat het gehaktmengsel even afkoelen en schep over in een zeef of vergiet zodat overtollig bakvocht uit kan lekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Stamp de aardappels tot een romige puree, verwarm de melk en roer deze erdoor. Voeg een beetje boter toe om de puree extra smeuïg te maken en breng op smaak met zout en peper.
 

Doe de helft van de puree in de ingevette ovenschaal. Verdeel het gehaktmensgel op de puree.
Verdeel de andere helft van de puree over het gehakt en bestrooi met de gruyère.
Plaats de schaal 30 minuten in de oven tot de kaas mooi bruin is. Heerlijk met sperzieboontjes.

Eet smakelijk!
60
Ovenschotels / Griekse moussaka (2 personen hoofdgerecht)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 26 januari, 2014, 13:08:29 pm »
Waan je even in Griekenland met dit zonnige recept boordevol groente! Kost even tijd maar is echt de moeite waard.

Je hebt nodig:

500 g gehakt
nootmuskaat, zout en zwarte peper
1 grote ui, gesnipperd
1 aubergine, in plakjes
2 tomaten, in plakjes
3 grote aardappelen, geschild, gekookt en in plakjes (of gebruik een zakje kant en klare aardappelschijfjes, wel even voorgaren in de magnetron)
1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
150-200 g geraspte kaas

olie om in te bakken

voor de bechamelsaus:
30 g bloem
30 g boter
melk
nootmuskaat, zout
Nog makkelijker is het om een pot of een zakje kant en klare bechamelsaus van grand Italia te gebruiken  :duim:

Snijd de aubergine in plakjes en bestrooi met zout, laat even inwerken (het zout onttrekt het vocht uit de aubergine).
Maak dan alvast de bechamelsaus, smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, gaar de bloem zachtjes in de boter. let op, niet bruin laten worden!
Voeg na enkele minuten een scheutje melk toe en roer stevig door met een garde tot er een klontvrije, witte saus ontstaat.
Is de gewenste dikte bereikt? Breng dan op smaak met nootmuskaat en wat zout. Zet even apart tot gebruik.

Dep de aubergine af met keukenpapier en bewaar tot later gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng het gehakt en kruid flink met de nootmuskaat, zout en peper.
Bak het gehakt rul samen met de gesnipperde ui tot het gehakt gaar is en de ui glazig.
Voeg het blik tomatenblokjes toe (met vocht) en laat even pruttelen tot de saus iets is ingedikt.

Vet intussen een passende ovenschaal in. Breng het gehaktmengsel indien nodig nog op smaak met extra nootmuskaat, zout en of peper.

Vul de schaal om en om op met een laagje gehaktsaus, verdeel vervolgens de aardappelplakjes, een laagje bechamelsaus, de tomaten, de aubergine, net zolang tot alles op is. Eindig met een laagje bechamelsaus. Tot slot de geraspte kaas erover verdelen.

Plaats de ovenschaal zo'n 25 minuten in de oven en smullen maar!


Pagina's: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10