Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
22
Maaltijdsalades / Thaise salade met kip & o.a. pepers, rode ui, limoen en verse kruiden (2 p)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 09 december, 2015, 23:10:48 pm »
Vorige week gemaakt, inclusief een recept voor de dressing op basis van vissaus, limoensap en suiker. Echt een keer iets bijzonders op tafel.
Het lijkt bewerkelijk misschien maar echt een aanrader. Ik maak het zeker nog een keer, het was erg lekker!

Je hebt nodig voor de kip:

250 g kippendij, snijd ze in blokjes van 2 cm x 2 cm
6-8 eetlepels vissaus
ruim maïzena
neutrale olie (rijstolie of neutrale olijfolie om in te bakken)

Schep de kipblokjes om met 6-8 eetlepels vissaus en laat de smaken minimaal 1 uur intrekken (liefst langer).
Neem een ruime kom en meng de inmiddels gemarineerde kip ruim met maïzena zodat alle stukjes goed bedekt zijn. Dit zorgt later tijdens het bakken voor een mooi bruin krokant korstje.

Begin vervolgens met het bereiden van de dressing, deze moet nog afkoelen voor gebruik.

Je hebt nodig voor de Nuoc Nam dressing:


100 ml vissaus
200 ml water
100 g suiker
sap van 1 verse limoen
2 verse teentjes knoflook, fijngesneden (of meer naar smaak)
1 rode peper, pitjes verwijderd, fijngehakt (of meer naar smaak)


Voeg alle ingrediënten toe in een steelpannetje en laat het geheel inkoken tot éénderde van het volume.
Laat afkoelen tot gebruik (zet bijvoorbeeld buiten neer in deze wintertijd)


Begin vervolgens met het bereiden van de salade:


Je hebt nodig:
verse basilicum, koelvers 20 g (AH/Plus/Jumbo) fijngehakt
verse munt (idem 20 g) fijngehakt
verse koriander (idem 20 g) fijngehakt
1 rode ui, geschild en in dunne ringen
75 g taugé
Jalapeño peper (groene peper) pitjes verwijderd, in heel dunne reepjes
2 little gem sla kropjes, gesneden en fijngehakt



Meng alle ingrediënten voor de salade in een ruime kom.
Vul 2 kleine bakjes met de dressing en verdeel de rest van de dressing over het salademengsel.


Verwarm de olie in een pan en bak hierin de kipblokjes lichtbruin en gaar. Laat even uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi de kipstukjes met wat zout.


Verdeel de salade over twee mooie borden en geef er een klein bakje dressing bij die je naar smaak kunt toevoegen.
Besprenkel met limoensap naar smaak. Eet smakelijk!
23
Rollade en stoofpotjes / Runderstoofpotje met pure chocolade (2 personen, hoofdgerecht)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 18 november, 2015, 15:23:03 pm »
Chocolade en stoofvlees gaat heel goed samen, een heerlijke onverwachte combinatie!
Ik bereid het vlees eerst voor door het eerst te kruiden met zout en peper, te bloemen en vervolgens te mengen met mosterd.
Zo wordt het vlees extra zacht!


Je hebt nodig:


500 g runderriblappen in blokjes
wat bloem, zout en peper
paar eetlepels mosterd
halve liter runderbouillion
3 tomaten, ontveld en in stukjes
3 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
3 uien, geschil en in ringen
2 laurierblaadjes
4 jeneverbessen
roomboter
100 g pure chocolade


Meng in een grote schaal de vleesblokjes met zout, peper en een paar lepels mosterd. Laat rustig even staan en snijd intussen de uien, tomaten en knoflook.


Meng wat bloem door de vleesblokjes.


Smelt de boter in een ruime braad- of stoofpan en bak hierin de uien en de knoflook op een zacht vuurtje.
Voeg na circa 10 minuten het vlees toe en bak zachtjes rondom aan tot lichtbruin. Blus af met een scheut bouillon,zet het deksel op de pan en laat even kort pruttelen onder af en toe roeren.


Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, de laurier en de jeneverbessen, voeg desgewenst weer wat bouillon toe en doe het deksel op de pan.
Stoof het vlees zacht gaar onder af en toe roeren in circa 2 uur of langer.
Blijf af en toe roeren en voorkom dat het vlees niet aanbakt.
Proef tussendoor en voeg desgewenst zout en/of peper toe naar smaak.


Breek de chocolade in stukjes en smelt deze mee vlak voor het opdienen. Schep alles nog 5 minuten goed door en serveer direct.
Heerlijk met aardappelpuree en een winterse groente naar keuze (bijvoorbeeld rode kool of spruitjes).


Eet smakelijk!

24
Soepen / Chinese tomatensoep (4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 24 oktober, 2015, 18:42:55 pm »
Vandaag aan het experimenteren geweest, en ik moet zeggen, het is goed gelukt!


Je hebt nodig:


4 kleine pakjes tomato frito (350 g)
1 pot kippenbouillon (met kippenvlees, struik of eigen merk)
flesje gembersiroop/saus 200 ml
2 lente uitjes in ringen
een stukje gember van 2x10 cm, fijngesneden
een ui, gesnipperd
een paar handjes taugé
2 kippendijen zonder bot, in stukjes gesneden
1 teen knoflook
2 eieren voor de omelet
eventueel zout en peper


Bak in een ruime soeppan de ui,knoflook en de gember zachtjes in wat olie.
Breng de kippendijen met zout en peper. Bak de kippendijen even mee.


Voeg de tomato frito toe en de kippenbouillon.Kook de kipdelen zachtjes gaar, voeg vervolgens de gembersiroop toe naar smaak.
(ik heb de hele fles gebruikt, maar minder kan ook).


Bak intussen een dunne omelet van de 2 eieren, breng op smaak met zout en peper. Rol de omelet op en snijd in fijne reepjes en houd apart.


Voeg op het laatst de lente ui toe aan de soep en wat taugé, warm even mee zodat het nog wel beetgaar blijft.


Serveer in kommen en garneer met de reepjes omelet en wat lenteui.
Eet smakelijk!

25
Soepen / Romige preisoep met gebakken bacon (3-4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 06 oktober, 2015, 18:45:07 pm »
Staat zo op tafel, afgelopen weekend gemaakt. Lekker soepje!

Je hebt nodig:

2 preien, in dunne ringetjes (hou 2 handjes van het lichtgroene loof apart ter garnering)
2 uien, geschild en fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes of fijngesnipperd
2 blokjes bouillon (runder, kip of groente)
versgemalen zwarte peper naar smaak, eventueel nog zout
1,5- 2 liter water
paar plakjes bacon (vleeswaren) spekreepjes kan natuurlijk ook
beetje olie om in te bakken
scheutje slagroom of kookroom
extra: staafmixer


Fruit de prei, uien en knoflook even zachtjes aan in een soeppan met wat olijfolie ongeveer een kwartiertje.
Voeg het water toe en de bouillonblokjes en laat even pruttelen (circa 30 minuten) tot gewenste dikte. Neem de soep van het vuur.


Bak intussen de plakjes bacon uit in een droge pan met anti aanbaklaag en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Verkruimel de bacon.
Pureer de iets afgekoelde soep nu met de staafmixer en voeg wat room toe. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout.


Verwarm de soep en verdeel over de borden/kommen.
Garneer met de fijngesneden preiringetjes en de verkruimelde bacon.
Eet smakelijk!


26
Pasta / Pittige pasta met chorizo, paprika, venkel en rode peper (2-3 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 21 september, 2015, 22:51:18 pm »
Voor de liefhebbers van pikant (in de zin van scherp)! Een heerlijk en snel pastagerecht.


Je hebt nodig;


ca. 350 g penne of andere grove pasta
1 venkel in dunne reepjes
1 paprika in kleine blokjes
1 rode peper, fijngesneden (naar smaak zonder pitjes, is minder scherp)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 chorizoworst van 200 g, in dobbelsteentjes
200ml tomatenpassata of gezeefde tomaten
geraspte parmezaanse kaas




Kook de pasta beetgaar en spoel af met koud water, zet even apart.
Bak in een ruime pan de blokjes chorizo zachtjes ongeveer 5 minuten totdat de worst het vet loslaat.
Schep de chorizo uit de pan en bak in het overgebleven bakvet de ui, knoflook, paprika, rode peper en venkel ongeveer 10 minuten opeen zacht vuur.
Voeg daarna de tomaten passata toe en laat de saus even inkoken.


Meng de pasta erdoor en schep goed om. Meng de gebakken blokjes chorizo er tot slot door en warm alles goed door.
Serveer direct met geraspte parmezaanse kaas.


Lekker met een salade van rucola en tomaat, met een dressing van olijfolie en balsamicocrème.
Eet smakelijk!













Bron: 24 Kitchen Recept: Aangepast
27
Salades / Salade met verse vijgen, gorgonzola en balsamicocrème (2 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 18 september, 2015, 20:56:13 pm »
Het najaar is weer in aantocht, tijd voor een heerlijke salade die past bij de nazomer.
Serveer als lunch of bijgerecht, eventueel met een pistoletje.


Je hebt nodig:


1 zakje gemengde sla
100 g gorgonzola in blokjes
4 verse vijgen, in partjes
olijfolie, zout en peper
balsamico crème
eventueel pijnboompitjes of wat gehakte walnoten


Meng in een ruime kom de sla met wat olie, zout en peper.
Verdeel de sla over 2 borden, verdeel de gorgonzola en de vijgenpartjes erover.
Besprenkel met de balsamico crème en tot slot wat nootjes.


Eet smakelijk!


28
Maaltijdsalades / Thaise maaltijdsalade met gegrilde kippendijtjes van de BBQ (2 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 19 augustus, 2015, 18:07:16 pm »
Eens een keer wat anders- heerlijk die typische Thaise smaken!(zout/zuur/zoet)
Eventueel kun je vooraf een (Thaise) kippensoep serveren. De kip heb ik de nacht ervoor al in de marinade gezet voor nog meer smaak.
Het vlees grillen op de BBQ is lekkerder maar je kunt natuurlijk ook gewoon een grillpan gebruiken.
Je hebt nodig:
voor de marinade:
1 half bosje koriander (bewaar de rest voor door de salade)
2 tenen knoflook (fijngesneden)
een halve rode peper, fijngesneden
scheutje olie
beetje zout

neutrale olijfolie of arachide olie
sap en geraspte schil van 1 limoen
beetje zout
olijfolie
4 kippendijen (ca. 600 g), zonder vel
een diepvrieszak/ziplock zakje die je kunt afsluiten of marineer het vlees in een kommetje
Voor de salade:
1 bosje radijs, schoongemaakt en in partjes
1 mango, geschild en in blokjes
1 halve komkommer, geschild en de zaadjes uitgeschept
3 lenteuitjes, in ringen
blaadjes van 1 half bosje koriander
handje verse muntblaadjes
handje verse Thaise basilicumblaadjes (of gewone basilicum indien niet verkrijgbaar)
zakje gemengde sla (mix van jonge slablaadjes bijvoorbeeld rucola, eikenbladsla)
Voor de dressing:
vissaus naar smaak
sap van 3 limoenen
1 rode chilipeper, fijngesneden
wat (palm)suiker
De kippendijen:
Meng de koriander, knoflook, olie, zout, rode peper en limoen in de keukenmachine tot een pasta.
Schep de pasta in een plastic zak en doe de kippendijen erbij. Sluit de zak en masseer de kip tot hij goed omhuld is met de kruidenpasta.
Laat de kip ten minste 30 minuten marineren. Langer is beter (ik heb de kip de avond ervoor in de marinade gezet).
Haal de kippendijen voor gebruik uit de koelkast en laat iets op temperatuur komen.
Rooster de kippendijen op de BBQ,gebruik eventueel eerst aluminium bakjes om ze voor te garen en later gewoon op het rooster verder garen. Neem de kip van de barbecue.

De dressing: Meng de vissaus, het limoensap, suiker en de chilipeper naar smaak.
De salade: Snijd de mango in blokjes en de komkommer in luciferdunne reepjes (julienne) of plakjes. Meng met de slamix in een grote kom en voeg de munt, basilicum en de rest van de koriander toe.Voeg de radijs, komkommer, lente ui en mangoblokjes toe en maak de salade aan met de dressing, schep goed om.Snijd de kip in reepjes. Verdeel de aangemaakte salade over 2 borden, verdeel de kipreepjes erover en eet smakelijk!
29
Belegde Broodjes / Broodjes worst met bier-uienmarmelade (2 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 15 augustus, 2015, 21:08:22 pm »
Heerlijke broodjes worst!  Makkelijk en snel te bereiden, de uienmarmelade is uiteraard ook van te voren te maken.
Serveer met een soep vooraf en je maaltijd is weer klaar!
Je hebt nodig:
boter
3 uien, gepeld en in halve ringen
150 ml donker bier
een scheutje balsamicocreme of rodewijnazijn
fijne kristalsuiker, zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
1 el rodewijnazijn
2 varkenssaucijsjes
2 pistoletjes
2 el mosterd
handje rucola, waterkers of veldsla
Bak de uiringen met wat zout, suiker en peper in 30 minuten zachtjes goudbruin in wat boter.
Giet het bier erbij en laat tot de helft inkoken. Doe de suiker en de balsamicocrème/ rode wijnazijn in de pan en laat in 5-6 min. tot een donkere, kleverige saus inkoken. Houd even apart tot later gebruik.
Verhit 30 min. van tevoren de bbq voor en gril de worsten onder regelmatig keren in ± 10 min. gaar.
Bak de pistoletjes af in de oven en snijd ze in de lengte doormidden.

Besmeer ze met mosterd en vul ze met worst, sla naar keuze en marmelade.
Eet smakelijk!

Recept aangepast, bron: Delicious
30
Salades / Salade met nectarine, mozzarella, munt en serranoham (2 p. lunch of bijgerecht)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 07 augustus, 2015, 15:39:27 pm »
Heerlijk zomerse salade!


Je hebt nodig:


wat gemengde sla (kant en klaar zakje, bijvoorbeeld eikenblad,veldsla, rucola)
1 bol buffelmozzarella
ca. 100 g serranoham in dunne reepjes
verse muntblaadjes
2 nectarines of abrikozen, in partjes
zeezout en zwarte peper
olijfolie
balsamicocrème naar smaak


Meng de sla met de muntblaadjes, wat olijfolie, zout en peper en verdeel op een bord.
Pluk de mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de sla,verdeel ook de stukjes perzik en de serranoham mooi op het bord.


Bestrooi met zwarte peper naar smaak.
Geef er eventueel een pistoletje bij, eet smakelijk!
Ik heb deze salade geserveerd bij een BBQ,en hierbij de abrikozen op de BBQ gegrilld voor een heerlijke rooksmaak.

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10