Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Dit lust iedereen..!
Lekker als makkelijke maaltijd of lunchgerecht. Zo klaar!


Maak eerst de honing-mosterdsaus.
Snipper hiervoor 1 of 2 uien en bak deze glazig in wat olie op een zacht vuurtje (ongeveer een kwartier). Zet even apart.


Meng ongeveer 3 eetlepels mosterd naar smaak met 2 eetlepels honing. Meng de gebakken uisnippers hier doorheen.
Breng op smaak met iets zout/peper, voeg meer of minder mosterd of honing toe of maak het sausje desgewenst wat dunner met wat water. Zet weg tot gebruik.


Je hebt verder nodig:


ca. 200-250 g beenham (in plakjes, vleeswaren)
handje veldsla
2 afbakbroodjes (italiaanse bollen of kleine ciabatta's/ pistoletjes of andere broodjes naar wens)
een beetje olie of boter om de  ham in te bakken


Bak de broodjes af indien nodig.
Bak in een pan met anti aanbak laag de plakken beenham heel zachtjes even aan, houd ze warm in de oven. Ga zo verder tot alle plakjes ham gebakken zijn.
Snijd de broodjes doormidden, besmeer eventueel met boter, beleg met een handje sla, de warme ham en tot slot de honingmosterdsaus erover.
Eet smakelijk!

12
Hasta la Pasta! / Tagliatelle à la Carbonara (2 personen hoofdgerecht)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 21 februari, 2016, 16:50:00 pm »
Carbonara, dè geliefde pastasaus op basis van room, eieren en spek...gisteren gemaakt en het was heerlijk!

Zo ;)
Zorg dat alles alvast klaar staat zodat je, als de pasta beetgaar is, alles door de nog hete pasta kunt mengen zodat de saus iets stolt, maar er mogen geen stukjes ontstaan. Klinkt ingewikkeld maar valt erg mee!

Je hebt nodig:


250 g verse of gedroogde pasta, liefst op basis van eieren (bijvoorbeeld van Valfleuri of een ander merk)
100 g ontbijtspek (vleeswaren) in dunne reepjes of bacon/spekreepjes voorverpakt
2 teentjes knoflook
wat fijngehakte verse peterselie
200 ml room (ongezoete, ongeklopte slagroom)
2 eieren
zout en versgemalen zwarte peper
Parmezaanse kaas, geraspt
een ruime kom of schaal waar je de pasta in kunt mengen met de saus en de rest van de ingrediënten.


Meng in een kommetje de room met de eieren, zwarte peper en wat zout naar smaak. Zet apart tot later gebruik.
Hak de peterselie alvast fijn en zet apart tot later gebruik.
Bak op een zacht vuurtje de spekreepjes uit samen met de knoflook. Zet ook dit even apart.


Nu alles klaar staat kun je de pasta bereiden.

Kook de pasta beetgaar in een ruime pan in water met iets zout. Ik gebruik hiervoor meestal een bouillionblokje, dat geeft iets meer smaak.

Giet af en doe de pasta in een ruime kom, voeg het ei-roommengsel, spekjes/knoflookmengsel en  de helft van de peterselie en meng goed door tot de saus dikker wordt.


Verdeel de pasta over 2 diepe borden en bestrooi met de helft van de peterselie en met wat Parmezaan.
Eet smakelijk!!




13
Voor de liefhebbers van (licht) pittig, ajam pedis!
De boemboe (kruidenmengsel) maak je zelf.
Alles is goed verkrijgbaar in een goed gesorteerde supermarkt, of haal de ingrediënten bij een toko in de buurt.


Je hebt nodig:


400-500 g kippendij vlees in kleine blokjes gesneden, bestrooid met zout
4 rode pepers, fijngehakt (laat de zaadjes weg voor een minder pittige variant)
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 sjalot of ui, fijngehakt
1 blik kokosmelk (400 ml) bijvoorbeeld Nutco
100 g santen (kokoscrème, blok van ca. 200 g)
trassie naar smaak (gefermenteerde garnalenpasta,per 25 g verpakt) circa een derde of een half pakje
een halve eetlepel kemiri noten pasta
boter en/of olie om in te bakken


Snijd de pepers, knoflook en sjalot superfijn. Gebruik eventueel een vijzel om alles tot een pasta fijn te malen (boemboe).


Smelt wat boter in een (wok)pan en bak hierin de trassie zachtjes aan.


Voeg het mengsel van peper, knoflook, kemirinoten pasta en sjalot toe en fruit zachtjes aan tot glazig.
Voeg de kippendij blokjes toe tot ze lichtbruin kleuren, pas op dat de boemboe niet verbrandt!


Blus af met de kokosmelk. Laat alles op een zacht vuur inkoken en voeg halverwege 100 g santen toe, smelt even mee en kook de saus in tot gewenste dikte in ongeveer een half uurtje.


Serveer met basmatirijst en een frisse salade van komkommer, witte druif en appelreepjes.


Eet smakelijk!













14
Warme nagerechten / Chocoladetaartje van pure chocolade met vloeibare vulling (moelleux) 6 st.
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 31 januari, 2016, 17:53:25 pm »
Oeioei wat heerlijk dit nagerechtje. Zeer eenvoudig te maken!
Het beslag moet even goed afkoelen en opstijven, daarna à la minute afbakken in ongeveer 8 tot 10 minuten op 180 graden.
Van buiten mag het taartje een cake zijn,van binnen nog heerlijk warm en zacht. Blijf tussendoor even controleren, als de taartjes goed zijn is de bovenkant iets droog.
Serveer met een bolletje vanille ijs, een takje munt en eventueel wat poedersuiker voor een extra feestelijk effect!
Ik gebruik voor dit recept een siliconen bakvorm met circa 6 vormpjes ter grootte van een cupcake. Een kleinere bakvorm kan natuurlijk ook.
Dit heb ik geprobeerd alleen was de vulling helaas niet zacht. Even uitproberen dus!
Je hebt nodig:225 gram roomboter
 225 gram pure chocolade
 4 eieren
 3 eidooiers
 90 gram suiker
 90 gram bloem

Smelt de boter en de chocolade in een kom, au bain marie (boven een pan kokend water). Roer tot een glad mengsel.Meng de dooiers en de eieren met een mixer en voeg de suiker toe, mix ongeveer 5 minuten tot een lobbige substantie.
Meng de gesmolten chocoladeboter door het eimengsel en voeg de bloem toe. Schep alles voorzichtig om.
Vet de bakvorm in met wat boter (zodat het taartje straks makkelijker te lossen is) en vul met het mengsel voor circa 6-8 taartjes in cupcake formaat.
Laat de gevulde bakvorm ongeveer 5 tot 6 uur in de koelkast staan.
Bak de taartjes af in een voorverwarmde oven van 180 graden, in circa 8 tot 10 minuten (dit verschilt per oven).
Serveer het taartje op een bordje, snijd iets open zodat de chocolade er uit loopt. Serveer met een bolletje ijs, takje munt (optioneel) en wat poedersuiker.
Genieten maar!
15
Koude sauzen / Antiboise (mediterraan groentemengsel van tomaten, ui, zwarte olijf & balsamico
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 24 januari, 2016, 17:25:14 pm »
Een antiboise is een mengsel van verschillende groentes en kruiden die als "saus" / garnituur wordt gebruikt, heerlijk bij een stukje gegrilde vis, bijvoorbeeld tonijn.
Je ziet het vooral in de Zuidfranse of Mediterrane keuken en er is geen vast recept gelijk.
Meestal bestaat het mengsel uit rijpe tomaten,zwarte olijf, ui, knoflook en verse fijngesneden kruiden. Gezond, lekker en zo klaar!


Je hebt nodig (2 personen)


3 rijpe tomaten, in fijne blokjes
1 rode ui, fijngesnipperd
100 g zwarte olijven, fijngesneden
handje verse peterselie e/of basilicum, fijngehakt
olijfolie, zout en peper naar smaak
citroensap
een scheutje balsamico crème naar smaak (liefst blanke i.p.v. donker, zodat alle kleuren mooi blijven)


Snijd alle ingrediënten fijn en meng in een kom, breng naar wens op smaak met citroensap, zout, peper en balsamicocrème.


Serveer met een gegrild stukje vis of vlees, lekker met rijst, frietjes of gebakken aardappelen.
Eet smakelijk!
16
Koude sauzen / Sambal
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 23 januari, 2016, 18:29:11 pm »
SAMBAL[/size]Je hebt nodig:300 gram Spaanse peper
(indien de sambal zeer pittig en scherp moet zijn, kan deze worden vervangen door Madam Jeanette, maar let op! DIT IS ZEER HEET)
2 eetlepels ketjap manis
4 teentjes knoflook
3 eetlepels bruine basterdsuiker (voor minder zoet gebruik je 2 lepels)
3 eetlepels zonnebloemolie
Het sap van 2 verse citroenen
½ theelepel sereh
3 middelmaat uien, het liefst rode, maar witte kan en mag natuurlijk ook
3 eetlepels natuurazijn

Bereiding:

Maak de uien schoon, en snijd deze in stukjes. Was de Spaanse peper en snijd ook deze fijn.
(laat de pitjes zitten, en bereid deze mee)
Doe vervolgens de beide ingrediënten in een blender, en pureer het fijn. Voeg nu beetje bij beetje de rest van de ingrediënten toe.
Als alles is gemend, maak dan op laag vuur, bij voorkeur in de wok, alles gaar, maar blijf alles wel goed in beweging houden.
Als het geheel droog is, en er geen vocht meer is te zien, is de sambal klaar.
Bewaar het b.v. in een weckpot.
TIP:
Sambal is lang houdbaar, dus de receptuur kan worden verdubbeld.
Bewaar bij voorkeur de sambal wel in de koelkast.

Recept: Marcel de Man[/size]
17
Kruidenboters en smeerseltjes voor op (stok)brood of toast / Kerrie-eiersalade met bieslook
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 22 januari, 2016, 23:02:46 pm »
Zo gemaakt, heerlijke eiersalade voor op (stok)brood of toastjes.
De kerriemayonaise maak je ook zelf, klaar binnen een half uurtje en smikkelen maar!


Je hebt nodig:


3 eieren, hardgekookt en in kleine stukjes gesneden
1 sjalotje of kleine ui, fijngesneden
1 el kerriepoeder
5 el mayonaise
wat fijngesneden verse bieslook
beetje zout naar smaak
beetje olie of boter om in te bakken


Kook de eieren hard, snipper intussen de sjalot.
Maak dan de kerriemayonaise. Bak in een klein steelpannetje de sjalot in een beetje boter.
Voeg 1 eetlepel kerriepoeder toe en bak zachtjes mee(circa 5 minuten).Haal van het vuur af en laat afkoelen.


Pel intussen de hardgekookte eieren en snijd ze in blokjes.
Voeg 5 eetlepels mayonaise toe aan het kerrie-sjalotmengsel en meng goed door.
Voeg de fijnsneden eieren en bieslook toe en schep voorzichtig om. Breng op smaak met wat zout.


Schep over in een mooi kommetje en serveer als hapje bij stokbrood.
TIP: ook lekker, voeg uitgebakken baconreepjes toe aan de salade.
Deze eiersalade kun je heel goed van te voren maken, dit komt de smaak zelfs ten goede.
Eet smakelijk!





18
Quiches, Pizza's en Brood(deegrecepten) / Knoflookbrood met parmezaan en peterselie
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 16 januari, 2016, 22:11:06 pm »
Maak zelf een heerlijk knoflook pizzabrood! Lekker als borrelhapje, voorgerecht of serveer bij een soep.
Het deeg moet 2 uur rijzen, daarna in slechts 20 minuten afbakken op 200 graden.
Lijkt erg veel op het pizzabrood wat je in Italiaanse restaurants als bijgerecht krijgt. Geniet!
(het recept is met knoflookboter wat daarna pas in de oven wordt afgebakken. Liever een naturel brood? Dat kan natuurlijk ook, laat de knoflookboter dan weg).
Het deeg: (voor twee broden)
15 gram kristalsuiker
7 gram gedroogde gist (zakje, bijv. dr. Oetker)
240 milliliter warm water
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels zout
350 gram patentbloem
Knoflookboter:
5 volle eetlepels gezouten roomboter op kamertemperatuur
15 g of meer verse peterselie naar smaak, fijngehakt (of andere verse kruiden,bijvoorbeeld tijm, salie, rozemarijn)
3-5 teentjes knoflook, fijngehakt
Alles door elkaar mengen en hiermee het deeg besmeren voor het in de oven gaat.
Meng de gist, suiker en het warme water in een ruime kom met een garde totdat het schuimt. Voeg het zout, de olijfolie en de helft van de bloem toe en meng het geheel tot een glad mengsel met de handen.
Voeg vervolgens beetje bij beetje meer bloem toe tot het deeg niet meer plakt. Kneed zo'n 6 minuten.
Vet een grote kom in met een beetje olie en vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in de kom en dek deze af met een beetje plasticfolie. Laat het deeg twee uur rijzen.

Verdeel na het rijzen de deegbal in twee stukken.1 deegbal is voldoende voor een brood voor 2 personen. De andere deegbal kun je invriezen voor later gebruik.
Grote eters of visite? Gebruik dan al het deeg voor 1 groot brood, ik zelf bak liever 2 kleinere na elkaar. :yes:

Maak ondertussen de kruidenboter.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met een stukje bakpapier. Vorm een plat brood van het gerezen deeg.
Smeer de kruidenboter royaal over de pizzabodem en verdeel de geraspte Parmezaanse kaas er over.
Bak het brood in 20-30 minuten bruin.
Strooi er eventueel voor het opdienen nog wat verse peterselie over het brood.
Heel lekker om zo te eten maar met extra kruidenboter die over is nòg lekkerder! Eet smakelijk!












bron/inspiratie: Oh my foodness
19
Koude nagerechten / Fruitsalade met gecarameliseerde amandel en granaatappelpitjes
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 02 januari, 2016, 20:18:40 pm »

Een heerlijke fruitsalade, deze stond op het oudjaarsbuffet eergisteren!


Je hebt nodig:


50-100 g amandelen, grofgesneden
50 g suiker2 sinaasappels, vruchtvlees tussen de partjes uitgesneden en sap bewaren
2 kiwi's, geschild en in blokjes
halve verse ananas, in stukjes
wat druiven zonder pit, doormidden gesneden
granaatappelpitjes


Een andere combinatie van (vers) fruit is natuurlijk ook mogelijk!


Hak de amandelen grof en rooster ze in droge pan. Voeg de suiker toe en carameliseer de amandelen.
Blus af met het sinaasappelsap en voeg ze toe aan een ruime kom.
Voeg de rest van het gesneden fruit toe en schep goed door.


Eet smakelijk!
20
Koude sauzen / Zoete kerriesaus
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 29 december, 2015, 18:25:06 pm »
Deze makkelijk te maken saus is heerlijk op tafel als je gaat gourmetten. Je kunt deze saus heel goed een dag van tevoren al maken. De hoeveelheden zijn voor ca. 4 personen.
2 eetlepels zonnebloemolie
1 klein uitje
1 volle theelepel kerriepoeder
2 eetlepels gembersiroop (of honing)
50 ml slagroom of kookroom
5 volle eetlepels mayonaise
Schil de ui en snipper deze in zo klein mogelijke stukjes.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de ui heel zachtjes. Voeg het kerriepoeder toe en laat dit even 30 seconden meebakken. Giet nu de gembersiroop en de slagroom erbij.
Roer het even door elkaar terwijl de saus een beetje inkookt, maar laat het niet te ver inkoken. Neem nu de pan weg van het fornuis en roer er met een garde de mayonaise doorheen.
Als je de saus een beetje pittig wil maken kun je er nu nog een theelepeltje sambal doorroeren.
Doe de saus in een kommetje en laat het afkoelen.


Bron: Rudolph van Veen
Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10