Recente berichten

Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10
61
Ovenschotels / Gegratineerde witlof ovenschotel met ham, gorgonzola en peer
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 03 januari, 2014, 13:52:52 pm »
Een heerlijke variant! De combinatie van peer en gorgonzola is echt een klassieker.
De witlof wordt even gecarameliseerd in wat boter met honing voor een zoet accent.
40 minuten in de oven en je hebt een heerlijke complete maaltijd!

Je hebt nodig:

3 el honing
4  witlofstronkjes, alleen de blaadjes
700 g voorgekookte krieltjes, kant en klaar
half bosje tijm, fijngehakt
200 g gorgonzola, verkruimeld
2  peren, in dunne partjes/ blokjes

Voor de gratin saus:

30 g boter
30 g bloem
400 ml melk
3 el witte balsamicoazijn
100 g rauwe ham in stukjes

beetje boter om in te bakken


Maak eerst de saus en begin met een roux van 30 g boter en 30 g bloem, smelt de boter en voeg de bloem toe, bak dit voorzichtig aan zodat de bloem gaart, voeg dan beetje voor beetje de melk toe tot er een dikke romige saus ontstaat.

Voeg de ham toe en breng op smaak met zout, peper en azijn.
Zet even apart.

Smelt wat boter in een andere pan en voeg de honing en de witlof toe. Carameliseer de witlof op een zacht vuur zodat er een mooi lichtbruine kleur ontstaat.

Vul een passende ovenschaal met de krieltjes, verdeel de witlof erover en de tijmblaadjes. Verdeel de gorgonzola over de schotel samen met de partjes peer. (hou een beetje gorgonzola apart).

Schenk de gratin- ham saus over de schotel en verdeel de laatste stukjes gorgonzola over de schotel.
Plaats de schotel in de oven op 180 graden, ca. 40 minuten.

Serveer er desgewenst nog een salade bij. Eet smakelijk!



62
Koude borrelhapjes / Wrap hapje heksnkaas mediterrané
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 24 november, 2013, 22:04:15 pm »
Ohh heksnkaas, heerlijk voor bij de borrel! Deze combinatie met een wrap vind ik erg lekker:

Je hebt nodig:

wraps (zachte tortillas)
bakje heksnkaas
parmaham of andere heerlijke rauwe ham
geroosterde paprika (potje), fijngesneden
wat rucola (pittig) of slablaadjes (mild)
zwarte peper

Besmeer de wrap met de heksnkaas, beleg met de ham en de paprika. Laagje sla erover en bestrooi met zwarte peper.

Rol de wrap strak op, rol eventueel in aluminiumfolie en zet weg tot gebruik in de koelkast.

Serveren: Snijd de wrap in kleine hapklare stukjes, steek er eventueel nog een prikker door. Smullen maar!
63
Gevogelte / Italiaanse kipstoof (2-4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 24 november, 2013, 21:54:10 pm »
Heerlijk stoofpotje met kippendijtjes, met veel groente, tomatenblokjes, olijven, ui, knoflook, verse kruiden..hmmm gewoon proberen!
Ook handig om restjes groente en olijven in de koelkast op te maken.

Je hebt nodig:

4 kippendijen (of ander kippenvlees met bot, bv. drumsticks)
wat olie om in te bakken
wat stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 ui, gesnipperd
stukje winterwortel, in blokjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 glas rode wijn
1 blik tomatenblokjes
half potje zwarte of groene olijven, zonder pit
handje kappertjes
takje verse rozemarijn of tijm (of wat gedroogde italiaanse kruiden)
zout en versgemalen zwarte peper
rode wijnazijn, balsamico azijn (voor een mildere smaak crema di balsamico)

Bestrooi de kipdelen met zout en peper en bak ze in een ruime pan in wat olie rondom bruin in ongeveer 10 minuten.

Haal de kip uit de pan en bak in dezelfde pan de wortel, bleekselderij, ui en knoflook glazig op middelhoog vuur, voeg wat zout en peper toe.
Blus af met de rode wijn en kook even door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe samen met de olijven, de kappertjes en de kruiden.
Doe de kipdelen er weer bij en stoof ongeveer 25 minuten met het deksel op de pan, af en toe voorzichtig omscheppen.

Breng de stoofpot op smaak met zout, peper en iets azijn. Heerlijk met geroosterde aardappelen met rozemarijn of aardappelpuree.
Eet smakelijk!
64
(Maaltijd)soepen / Goulashsoep 2-4 personen
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 17 november, 2013, 17:14:02 pm »
Een soepje is altijd heerlijk, zeker met de koudere dagen in zicht, heerlijk verwarmend. Serveer er boerenbrood bij.

Kan als lunch of stevige maaltijdsoep, deze variant is wel licht pittig door de rode peper. Liever niet zo pittig? Laat de peper dan gewoon weg.

Je hebt nodig:

100 g gerookte magere spekblokjes
olie
350 g runderlappen in stukjes gesneden, bestrooid met zout en peper
1 ui, versnipperd
1 rode peper in ringetjes
2 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
1 el paprikapoeder
2 rode paprika's, zonder zaadjes en vel, in stukjes (rooster de paprika's in de oven op 180 graden ongeveer 45 minuten, stop ze vervolgens in een plastic zak en laat afkoelen, vel is dan makkelijk te verwijderen)
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1200 ml runderbouillon
250 g aardappelen, geschild en in blokjes
wat gedroogde oregano en/of tijm
200ml crème fraiche

Bak de spekjes uit in wat olie en voeg vervolgens de vleesblokjes toe. Bak ze rondom lichtbruin.
Voeg vervolgens de ui, knoflook, paprika, rode peper, tomatenpuree en paprikapoeder toe.

Bak alles op en zacht vuur ongeveer 5 minuten.
Giet de warme bouillon erbij en laat ongeveer 2 uur pruttelen/koken op zacht vuur. Voeg halverwege de aardappelblokjes en de kruiden toe en laat meekoken.

Breng op smaak met zout. Serveer in kommen of borden met een flinke schep crème fraîche.

Eet smakelijk!
65
IN DE SPOTLIGHTS: De OOSTERSE KEUKEN / Oosterse zoete spareribs met sinaasappel
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 17 november, 2013, 16:48:26 pm »
Met dit recept maak je zeker weten heel veel mensen blij! Het vlees wordt door de marinade superzacht...
Maak het het liefst 1 dag van te voren zodat de smaken nog beter kunnen intrekken. dan hoef je ze alleen nog maar even op te warmen.

Je hebt nodig:

250 ml vers sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel (gebruik hiervoor een zesteur of gewone platte rasp, alleen het oranje gekleurde gebruiken, het witte deel is bitter)
250 ml kippenbouillon
2 el sojasaus
2 el bruine suiker
700 g spareribs
 rijstolie
1 teentje knoflook
3 cm gemberwortel



Breng het sinaasappelsap met de kippenbouillon, sojasaus en bruine suiker aan de kook.

Verdeel de spareribs in porties van 1 botje.
Dep droog met keukenpapier en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Verhit een scheut olie in een pan.
Bak de ribbetjes in circa 4 minuten rondom goudbruin.

Pel en hak de knoflook, schil en hak de gember.
Voeg een scheutje olie toe en bak de knoflook en gember even mee met de ribbetjes.
Schep de ribbetjes in een ruime (hapjes)pan en breng met de sinaasappelsaus opnieuw aan de kook. Voeg aan het eind de sinaasappelrasp toe.
Laat de spareribs op laag vuur minimaal 1 uur in de saus garen. Voeg aan het eind de sinaasappelrasp toe en laat het geheel afkoelen.

De volgende dag, even opwarmen en heerlijk genieten van zoete, zachte spareribs!

Heerlijk als buffet/borrelhap of als maaltijd met geroosterde of gepofte aardappel of rijst en een salade.

66
Kruidenboters en smeerseltjes voor op (stok)brood of toast / Avocado pesto
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 17 november, 2013, 16:15:24 pm »
Erg lekker op een stokbroodje, als basis voor een belegd broodje in Italiaanse stijl of door de spaghetti (voor twee personen)!

Je hebt nodig:

1 bosje basilicum
ruim geroosterde pijnboompitjes
30-50 g geraspte parmezaanse kaas
1 eetrijpe avocado, geschild en in stukjes
flinke scheut olijfolie extra vierge

Maal alles, liefst met behulp van een vijzel, fijn tot een lekker smeuïg smeersel. Klaar!

Geen vijzel? Een hakmolen of keukenmachine volstaat ook, maar niet te fijn pureren.
Eet smakelijk!
67
Rundvlees / Italiaans stoofpotje (2-4 personen)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 17 november, 2013, 15:40:34 pm »
Heerlijk draadjesvlees met een Italiaanse twist!

750-1000 g riblappen/runderlappen
roomboter
olijfolie
2 gesnipperde uien
4 teentjes knoflook in plakjes gesneden
250 ml warme runderbouillon, mag van een blokje
1 rode peper in stukjes (met of zonder pitjes naar smaak, met pitjes is scherper)
200 g chorizo, in kleine blokjes
rode wijn, ca. 500 ml
1 el Italiaanse kruiden (diepvries Daregal, AH of vers) heb je gedroogde kruiden, dan de helft minder gebruiken
ruime hand zwarte olijven, zonder pit
zout en peper naar smaak

Snijd het vlees in stukjes en verwijder rare flubbers en zenen. Bestrooi met zout en versgemalen peper.
Smelt de boter en voeg wat olijfolie toe, bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg de knoflook, peper, uien en chorizo toe, bak even mee tot de chorizo licht is uitgebakken en de knoflook en ui glazig zien.

Blus af met de bouillon en de wijn en voeg de kruiden toe. Stoof het vlees op een zacht vuur ongeveer 3 uur met deksel op de pan.
Af en toe roeren en zorg dat het niet aan de bodem vast plakt en gaat verbranden.

Voeg het laatste half uur de olijven toe en warm even mee. Proef of er nog zout en/of peper toegevoegd moet worden.

Heerlijk met een ciabatta, bij verse pasta of met een aardappelpuree.
Eet smakelijk!

68
Restaurants / Italiaans restaurant Trivio del Villaggio Meppen (NL)
« Laatste bericht door Mariëlle Gepost op 05 november, 2013, 00:08:53 am »
Voor liefhebbers van echt Italiaans, een echte aanrader. Wel even reserveren vanwege de drukte!

Een gezellige ontvangst, vriendelijk en kundig personeel doet de rest. En wat een ruime keuze op de menukaart!
We moeten binnenkort maar weer eens er naar toe om iets anders uit te proberen van de kaart!

We kozen ervoor om eens geen pizza te bestellen, al zullen die ook overheerlijk zijn en er is maar liefst keus uit 100 soorten! (misschien een keer een idee om die af te halen).

Voor mij het voorgerecht "pane Trivio del Villagio", heerlijk versgebakken pizzabrood met knoflookroomboter, groene & zwarte olijven en zongedroogde tomaatjes. Een heel ruime portie!
Voor hem de carpaccio van ossenhaas met Parmezaanse kaas, met heerlijk vers brood en kruidenboter.

Dan het hoofgerecht, heerlijk! Je krijgt standaard heerlijke ovenaardappeltjes met knoflook, rozemarijn en ui, warme groente en een salade geserveerd.
Voor de spaghetti olio aglio wordt een meerprijs gerekend, maar om geheel in Italiaanse stijl te blijven en omdat ik nieuwsgierig was naar de originele smaak heb ik die besteld en het was heerlijk!

Hoofgerecht voor hem: Arrosto misto di Carne, diverse soorten vlees van de grill met een heerlijke warme saus naar keuze (in dit geval pepersaus).
Voor mij de Bistecca al gorgonzola, heerlijke ossenhaas gegrild naar wens, met gorgonzolasaus, wat een heerlijke combi voor een kaasfreak als ik!
Het was heerlijk, tot slot voor hem nog een huisgemaakte tiramisu, ook een aanrader.  Voor mij alleen nog ruimte voor een Tia Maria  :biggrin:
Al met al een hele goede ervaring en een heel goed adres!
Heerlijk Italiaans eten in het Drentse Meppen.

www.trivio-del-villaggio.nl
69
Tosti's en Sandwich recepten / Heerlijke appelflap tosti
« Laatste bericht door Mellin Gepost op 19 oktober, 2013, 23:45:23 pm »
Zorg voor lekker wit sandwichbrood en lekkere frisse appels. Broodjes met boter besmeren, appel met de appelboor 'bewerken' en in dunne pakjes snijden. Leg wat plakjes appel op de ongesmeerde kant van het broodje en strooi hier wat suiker en kaneel over leg hier een 2e plakje brood op met de gesmeerde kant naar buiten, ffies in de sandwich maker en dan genieten van een 'appelflap'tosti.
70
Zelfgemaakte (Alcoholische) Dranken / Zelf bier maken met Brewferm
« Laatste bericht door ET Gepost op 19 oktober, 2013, 21:46:54 pm »
Ook eens je eigen bier maken, kijk dan eens op:

http://www.brewferm.be/NED/index.htm

Hier zit de Abdij bier net drie weken op de fles. Met een week of 6/7, eens even proeven hoe het geworden is.  :2bieries: :drunk_hik_biertje_leeg:
Pagina's: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10