Auteur Topic: Basistips gourmetten  (gelezen 6015 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Basistips gourmetten
« Gepost op: 10 juli, 2009, 22:38:21 pm »
Gourmetten, heerlijk! 
Lekker makkelijk; iedereen heeft z'n eigen pannetje en kokkerelt er wat op los!

Dus als gastvrouw/ heer heb je zelf ook eens wat aan de avond, geen gesjouw en gesloof met uitgebreide hoofdgerechten, groenten of grote stukken vlees.
Vandaar dat het ook zo populair is tijdens de feestdagen; lekker makkelijk, geen gedoe en toch veel gezelligheid! Je zit toch zeker wel zo'n uur of 3 aan tafel met z'n allen.
Als je zorgt dat alles voorgesneden is in de ochtend of middag (vlees, vis en groenten) en gemarineerd en gekruid, netjes in bakjes of schaaltjes , dan heb je er voor de rest geen werk meer aan.
Gourmetstel aan, tafel dekken, alles neerzetten en iedereen red zich wel!

Ik geef hier wat basistips, kwa eten en alles erom heen. Zo gourmetten wij meestal. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

- het is makkelijk om een kant en klaar gourmetpakketje te kopen, echter zelf een simpel kipfiletje of hamlap in blokjes snijden en marineren is veel lekkerder en meestal ook nog goedkoper.

- rundergehakt of tartaar kun je lekker zelf kruiden en vormen tot mini hamburgertjes. Als je ze platdrukt worden ze geleidelijker gaar dan dat je er balletjes van draait. (zie voor recepten dit topic)

- varieer met vlees (hamlap, schnitzel, kipfilet, biefstukje, shoarmavlees) en vis, denk aan stukjes tonijn, zalm of koolvis, lekker gemarineerd, of gamba's. (zie voor recepten dit topic)

- ook lekker erbij als extra smaakmaker: reepjes paprika, plakjes champignons, aardappelschijfjes, gesnipperde ui of lente ui, gesnipperde knoflook en rode peper

- wij gebruiken roomboter om in te bakken, lekkerder van smaak en het spettert niet zo erg als dat je olie zou gebruiken.
Kruidenboter is trouwens ook heel lekker om in te bakken!

- plakjes kaas voor erbij. Dat noemt men "racletten", een Zwitsers gebruik waarbij je kaas over je pannetje met inhoud smelt. Je hebt hiervoor speciale raclette kaas, maar ik gebruik gewoon     
plakjes jonge kaas, als het maar goed smelt. Heerlijk over de gebakken champignons en aardappelschijfjes, of over een tartaartje.

- snijd alles in gelijke kleine stukjes, de blokjes vlees allemaal in ongeveer 2cm x 2 cm. Dat is handiger in de pannetjes en... met 1 grote homp vlees is iedereen snel uitgegeten...   en da's nou net niet de bedoeling haha!

- ook lekker om het helemaal af te maken in stijl; het toetje ook van de gourmet. ( lees verder op dit topic) bijvoorbeeld gebakken ananas met kokos en bruine suiker, of gebakken banaan met honing, lekker!

- geef er stokbrood bij met kruidenboter (de kruidenboter kun je ook gebruiken om mee te bakken of lekker bij je minibiefstukje serveren)

- eventueel een salade erbij naar keuze

- lekkere sausjes natuurlijk! Hier standaard: grillsaus ( D & L) currysaus, zoete chilisaus, citroenmayonaise ( D & L )
oestersaus of andere woksaus
 
« Laatst bewerkt op: 19 december, 2013, 00:45:11 am door Mariëlle »