Foccacia, hmmm het welbekende Italiaanse brood met rozemarijn en tijm, heerlijk met beleg maar... nog lekkerder is gewoon simpel in stukjes scheuren en dippen in een goede olijfolie met zeezout...
Je hebt nodig, voor 1 brood:
15 g verse gist
500 g 00- meel (Italiaans pastameel, kun je dit niet vinden, neem dan patentbloem)
2 tl zout
7 el olijfolie
grof zeezout
rozemarijn, vers
tijm, vers
Los de gist op in 300 ml warm water. Laat het water 5 minuten staan. Zeef de bloem en 2 tl zout. Kneed de bloem en het zout samen met het water en 4 el olie tot een soepel deeg. Laat het deeg anderhalf uur rijzen op een warme plek.
Sla het deeg in en rol het opeen met bloem bestoven werkvlak uit. Maak er een plat brood van met de afmetingen van 25x35 cm. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het brood afgedekt op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.
Hak intussen de kruiden grof, druk met de vingers kuiltjes in het deeg en besprenkel het met het restje olijfolie.
Bestrooi het brood met het zeezout en de kruiden. Zet een ovenschaal met heet water op het onderste rooster van de oven.
(dit zorgt ervoor dat het deeg niet te snel uitdroogt).
Bak het brood op het bovenste rooster van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.