Verschillende sauzen voor bij vis, vlees en/ of kip. Gewoon lekker uitproberen zou ik zeggen! Voeg naar smaak extra zout of peper toe. Meng alle ingredienten simpelweg door elkaar.
**Eenvoudig recept voor een koude (dip)saus die goed past bij vis of mosselen.**
3 el mayonaise
3 el mosterd
1 el droge witte wijn
wat citroensap
Meng alles door elkaar; voeg indien nodig nog wat zout en/ of peper toe.
******************************************************************
**Tomaten- basilicumsaus** (bij rood vlees)
125 ml creme fraiche
2 el tomatenketchup
1 el fijngehakte basilicum
1 el kappertjes
******************************************************************
** Dillesalsa** (bij vis of kip)
200 g champignons, fijngehakt en even aangebakken in wat boter, laten afkoelen en mengen met:
2 gesnipperde sjalotjes
2 el fijngehakte dille
125 ml creme fraiche
zout en peper naar smaak
******************************************************************
** Mosterdsaus** (bij kip of varkensvlees)
6 el scharrelmayo
2 el Dyon mosterd
enkele druppels tabasco
1 tl honing
1 tl worcestersaus
******************************************************************
**Kappertjessaus** (bij vis of rood vlees)
1 el gehakte augurk
2 el kappertjes
1 el fijngehakte peterselie
1 gesnipperde ui
2 dl yoghurt of magere kwark
******************************************************************
** Orientaalse saus** (bij vis, garnalen of rood vlees)
1 dl sojasaus
1 el citroensap
1 tl sambal oelek
1 tl sesamolie
2 el versgeknipte bieslook of lente ui in ringetjes
******************************************************************
** Avocado- citroencreme** (bij vis en kip)
1 rijpe avocado, geschild en fijngeprakt
2 el citroensap
125 ml creme fraiche
3 el scharrelmayonaise
halve dl droge sherry of droge witte wijn
1 tl kerriepoeder
1 el gehakte bieslook
******************************************************************
** Tomaten-knoflooksaus** (lekker bij alles)
1 blikje gepelde tomatenstukjes 400 g
4 tenen knoflook,gepeld en in plakjes gesneden
1 rode peper, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden
5 el olijfolie
halve dl droge sherry of witte wijn
2 el fijngeknipte peterselie
zout en peper
Fruit de knoflook en de peper even aan. Roer de tomaten en de sherry (of wijn) door het knoflook/pepermengsel en verwarm door totdat een een volle, dikke saus ontstaat.
Voeg de peterselie toe en naar smaak zout en peper.