Auteur Topic: Biefstuk, alles over het fijnste stukje rundvlees vind je hier.  (gelezen 7182 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Biefstuk, alles over het fijnste stukje rundvlees vind je hier.
« Gepost op: 20 mei, 2007, 22:08:33 pm »
In dit topic wil ik meer vertellen over het lekkerste stukje vlees van het rund; de biefstuk.

Er zijn verschillende soorten;

-de gewone biefstuk (fijne structuur,van de bovenbil van het rund)
-de kogelbiefstuk ( malser dan de gewone biefstuk,van de kogel van de bovenbil)
-de ossenhaas( de "varkenshaas" onder het rundvlees,het meest malse en mooiste deel van het rund)
-tournedos ( kleine biefstuk van het dikke deel van de ossenhaas)
-chateaubriand ( dubbele tournedos)

***   Bereidingstips***   


- Laat het vlees ruim voor de bereiding op kamertemperatuur komen.Dit is beter voor de smaak en de biefstuk is dan ook malser.

- Dep het vlees droog vóór de bereiding.

- Bak nooit meer dan 2 biefstukken in een pan,meer biefstuk laat het vet teveel afkoelen waardoor de bereidingstijd niet meer klopt.

- Bak de biefstuk in half boter/half olie.De boter maakt de smaak fijner,maar verbrandt snel.Door toevoeging van olie kan het vlees lekker snel dichtschroeien,zonder dat het vet verbrandt.

- Wikkel de biefstukken na de bereiding in aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.Bereid dan intussen de groentes of een andere gang van het diner.

Over het nou juist vóór- of ná de tijd zouten van de biefstuk wordt nog altijd veel gediscussieerd.
Zout onttrekt namelijk vocht aan het vlees,waardoor de biefstuk taaier zou worden.
Andere mensen zouten het vlees juist wel vóór de tijd(ik ook).De bereiding is immers vrij kort en ik vind de smaak dan lekkerder.

****Basisrecept biefstuk bakken****

Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen en dep ze droog.

Bestrooi de biefstukken met zout en versgemalen zwarte peper .Smelt de boter in de pan met een scheut (olijf)olie.
Laat goed heet worden.

Bak de biefstuk eerst 1 minuut op hoog vuur,zet het vuur dan lager en bak ze verder volgens  onderstaand overzicht.

De één wil z'n biefstukje het liefst doorgebakken(well done),de ander t liefst rauw(rare).Daar tussenin zit nog rosé(medium,beetje rauw van binnen en van buiten gaar en bruin)


* RAUW  :          bak/grilltijd circa 2 minuten.

* ROOD   :          bak/grilltijd ca.3 minuten.

* ROOD-ROSÉ:    bak/grilltijd ca 4 minuten.

* ROSÉ   :          bak/grilltijd ca. 5 minuten

* DOORBAKKEN: bak/grilltijd ca. 6 minuten.

« Laatst bewerkt op: 28 april, 2014, 21:09:11 pm door Mariëlle »