Auteur Topic: Knoflook, algemene info en kleine receptjes  (gelezen 10311 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Knoflook, algemene info en kleine receptjes
« Gepost op: 20 mei, 2007, 22:05:24 pm »
 *** Knoflook en al z'n (w)etenswaardigheden***

In dit topic wil ik graag uitwijden over de knoflook.Knoflook is gezond,werkt ondermeer bloeddrukverlagend en werkt mee aan een gezonde cholesterolspiegel.
Het wordt dus niet voor niks verwerkt tot dragees.
Knoflook bevat alli?ne,alli?ne wordt door het lichaam omgezet in allicine,wat gunstig is voor het lichaam.

Bovendien biedt knoflook weerstand tegen schimmels en infecties en heeft het tevens een bacterie?nremmende werking.

De knoflook wordt het meest gebruikt in de Franse en Mediterrane keuken.

Er zijn twee soorten knoflook,vers en gedroogd.
De gedroogde versie kent eigenlijk iedereen,met z'n gedroogde papierachtig witte velletje.Ook is er gerookte knoflook te koop(meestal via internet,heb het hier nog niet in de winkels gezien)
Door het roken krijgt de knoflook een zachte smaak en is toch lang houdbaar.

Verse knoflook is met name in het voorjaar te verkrijgen.De smaak is minder scherp dan de gedroogde knoflook.In de koelkast is het ongeveer een dag of 4 houdbaar.
Verpak verse knoflook goed als je het in de koelkast bewaart,de geur kan namelijk over worden genomen door zuivelproducten en eieren.

Het bewaren van gedroogde knoflook kun je het beste doen in een stenen knoflookpot,daar zitten gaatjes in,blijven ze droog bewaard,zet ze ook t liefst donker.

Het verwerken van de knoflook kan op vele manieren,persen,snipperen,in plakjes snijden of bijvoorbeeld poffen.

Met persen verkrijg je de meeste knoflooksmaak en geur.Dit komt omdat de stoffen allici?ne en allinase (die allebei in de knoflook zitten)bij elkaar komen.
Snijd je de knoflook in plakjes,kunnen de stoffen niet zo heftig met elkaar reageren> gevolg: een mildere smaak,minder heftige geur.

Als je de knoflook poft(zie recept onderaan) proef je knoflook op z'n zoetst.Het scherpe is eraf en de knoflook is makkelijk uit te smeren op een stukje stokbrood of lekker bij gegrild vlees.

Fruit knoflook altijd zachtjes,als het te snel gaat wordt de knoflook te bruin,waardoor je een bittere smaak krijgt.



****Enneh,... toch nog  last van knoflook(mond)geur?****

Kauw dan nadat je knoflook hebt gegeten op wat rauwe peterselie ,eet pure chocolade of drink wat melk.En tandjes poetsen! (duh... :biggrin:)




****Dan nu 3 minireceptjes met knoflook:****



                             Stokbrood met gepofte knoflook

Snijd van de bovenkant van 4 bollen knoflook af,laat de schil gewoon zitten.
Zet de bollen met het snijvlak naar boven in een ovenschaaltje.Giet er olijfolie over en bestrooi met wat zeezout.
Bak de knoflook zachtjes in de oven,ongeveer 30 ? 40 minuten op 180 graden.
Haal de knoflook uit de oven en laat iets afkoelen.Knijp daarna de gepofte teentjes tussen duim en wijsvinger uit.
Smeer de puree uit over de stukjes (geroosterde)stokbrood.
Dit smaakt ook heerlijk door aardappelpuree of bij gegrild vlees als dip.


                             Spaghetti con aglio e olio(pasta met knoflook)
Dit aten de arme Italianen vroeger,en het is zo lekker! Kost geen drol en smaakt heerlijk!

Fruit enkele gehakte knoflookteentjes of plakjes knoflook in wat olijfolie.
Meng ze door beetgaar gekookte spaghetti,strooi er versgemalen zout en peper door,geraspte pittige kaas en versgeknipte peterselie.


                              Knoflook-kruidenmayonaise

Meng enkele geperste teentjes knoflook samen met fijngehakte bieslook en peterselie door wat mayonaise.
Lekker bij frietjes,mosselen of bij de barbecue.


TIP!

Sinds december heb ik in Groningen een streng gerookte knoflook gekocht;hangt hier in de keuken, heerlijk voor een knoflookfreak als ik....Je kunt op deze site ook online bestellen.

http://www.smokey-al.nl/SAG/Home.html


« Laatst bewerkt op: 02 april, 2008, 14:46:31 pm door Marielle »