Tja dit duurt ff, maar dan heb je ook wat...! Zelf tomaatjes drogen. Gebruik wel pomodori tomaten die goed rijp zijn, met lekker veel smaak.
Je hebt nodig:
tomaten
olijfolie
tijm
rozemarijn
knoflook, ongepeld
grofgesneden Laurier
peper
iets zeezout
Ontvel de tomaten, halveer en ontpit ze (bewaar eventueel de vellen en pitten in de diepvriezer voor tomatenvinaigrette, saus of fond).
Besprenkel een bakplaat met olijfolie en strooi daar peper, zeezout, tijm, rozemarijn, laurier en knoflook over. Leg de tomaten op de bakplaat met de bolle kant naar boven. Bestrooi ze met peper, tijm, knoflook. laurier en rozemarijn. Sprenkel de olijfolie er over en laat ze ca. 7 uur (!!) drogen in een oven van 90 graden, zo mogelijk ovendeur op een kleine kier.
Bewaar de tomaten (en de knoflook + kruiden) in een goed schoongemaakte , met heet water omgespoelde weckpot. Bedek met een laagje olijfolie.
Korter drogen kan ook, ze zijn dan nog niet echt gedroogd maar hebben na ongeveer 4 uur toch al een geconcentreerde tomatensmaak, ze kunnen dan echter niet worden bewaard.
Gebruik de tomaten als hapje, of door de pasta of in salades...