Auteur Topic: Beef Wellington, 6 personen  (gelezen 2358 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Beef Wellington, 6 personen
« Gepost op: 28 januari, 2009, 22:11:16 pm »
Dit recept is wat ingewikkelder om te maken, maar superlekker! Het komt nogal precies met de bereidingstijd in de oven.
Een vleesthermometer helpt je een heel eind op weg.  :yes:


1.2 kg rosbief aan één stuk van gelijke dikte
zout en versgemalen zwarte peper
50 g boter
5 sjalotten of 2 kleine uien
250 g oesterzwammen of champignons
150 g roompaté
1 el cognac
1 pakje bladerdeeg (diepvries, 450 g)
1 ei
1 eetl. bloem
3 dl kalfsfond
2 dl rode wijn
 
 
Bestrooi de rosbief met peper en zout. Verhit de helft van de boter en bak het vlees in circa 8 minuten rondom bruin. Neem het uit de pan en laat het iets afkoelen. Pel de sjalotjes en snipper ze.
Borstel de oesterzwammen schoon en snijd ze in reepjes. Bak de sjalotjes en paddestoelen in de rest van de boter tot het vocht verdampt is. Voeg peper en zout toe en laat dit mengsel afkoelen. Meng de helft ervan met de cognac door de paté.

Bestrijk het vlees met een dikke laag van de gemengde pat?. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de deegplakjes uit tot een grote lap die ruim om het vlees past.
Leg het vlees met de bestreken kant op het midden van het deeg. Strijk de rest van het oesterzwam-patémengsel over de zijkanten en de bovenkant. Bestrijk de randen van het deeg met water en vouw het deeg om het vlees.

(Snijd eventueel de hoeken uit het deeg zodat de deeglaag niet te dik wordt.) Druk de randen goed aan. Leg het vlees met de deegnaad aan de onderzijde op een ingevette bakplaat. Knip het deeg op enkele plaatsen in om de hete lucht te laten ontsnappen. Rol de restjes van het deeg opnieuw uit en vorm er kerstfiguurtjes van. Plak deze met losgeklopt ei op het deeg. Strijk de rest van het ei over het gerecht. 
 
Zet het vlees in het midden van de voorverwarmde oven en bak circa 25-30 minuten tot het deeg bruin is. Dek het deeg af met aluminiumfolie als het te bruin wordt. Laat de Beef Wellington nog 5 minuten rusten. Verwarm voor de saus het achtergehouden paddestoelenmengsel. Roer er 1 eetl. bloem door en bak deze 1 minuut mee.

Voeg de kalfsfond en de rode wijn in gedeelten toe en laat de saus zachtjes 5 minuten koken. Voeg naar smaak peper en zout toe. Leg de Beef Wellington op een voorverwarmde schaal en snijd deze in plakken. Serveer de saus er apart bij. 
 

TIP: voor gebruik vleesthermometer: Steek de thermometer via de zijkant door het deeg in het vlees zodat de punt van de thermometer in het midden van de rosbief zit.

Rood vlees: 50-55 graden
Ros? of medium: 55-60 graden
Doorbakken of well-done: 65-70 graden

Heerlijk met aardappelkroketjes en sperzieboontjes.  Eet smakelijk!
« Laatst bewerkt op: 30 maart, 2014, 15:30:21 pm door Mariëlle »