Auteur Topic: Diverse Thaise dipsausjes  (gelezen 14003 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Diverse Thaise dipsausjes
« Gepost op: 01 januari, 2009, 20:26:12 pm »
Heerlijk voor bij sate, loempiaatjes, garnalen, tonijn, rauwe groente...kortom; uitproberen! :yes:

Soja-sesamzaad saus

100 ml sojasaus
2 tl fijngesneden chilipepers
2 el rijstazijn
1 tl suiker
2 el geroosterd sesamzaad

Meng alles door elkaar in een steelpan en breng aan de kook, laat 2 minuten doorkoken. Laat de saus voor gebruik afkoelen.


Chili-basilicumsaus

6 kleine groene chilipepers(waarvan je 1 in ringetjes snijd en voor t laatst bewaart)
4 teentjes knoflook, gepeld
2 fijngesneden sjalotjes
1 el olie
1 dl kippenbouillon
1 el vissaus
1 el sojasaus
3 el fijngesneden basilicum

Wrijf 4 teentjes knoflook en 5 groene pepers fijn in een vijzel. bak de sjalotjes in wat olie en voeg het knoflook/pepermengsel toe. bak 3 minuten mee.
Voeg de bouillon, vissaus en sojasaus toe.Verwarm de saus goed door.
Voeg tot slot de fijngesneden basilicum toe en 1 in ringetjes gesneden groene peper.
Deze saus kun je warm of koud serveren.


Pindasaus

1 el rode currypasta
halve el olie
1 el vissaus
1 el bruine suiker
100 g fijngehakte geroosterde pinda's
250 ml kokosmelk
25 g grof gehakte pinda's

Bak de currypasta in de olie zachtjes aan, ongeveer 3 minuten. Voeg de vissaus, suiker, pinda's en kokosmelk toe.
Kook even door tot de gewenste dikte.  Strooi er op t laatst de grof gehakte pinda's erdoor.


Limoen-gembersaus

1 el dun gesneden gemberreepjes
1 el olie
2 teentjes fijngesneden knoflook
2 fijngesneden sjalotjes
100 ml kippenbouillon
2 el limoensap
2 el honing
1 el vissaus
1 el oestersaus
1 lente ui in ringen gesneden

Bak de gemberreepjes in de olie. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en bak 4 minuten mee.Voeg de kippenbouillon toe en kook mee.
Breng de saus op smaak met het limoensap,honing,vissaus en oestersaus.
Vlak voor het serveren de dunne ringetjes lente ui toevoegen.

Thaise koriandersaus (let op: :chili:)

150 ml (rijst)azijn
100 g suiker
3 teentjes knoflook, fijngesneden
3 fijngesneden rode chilipepers
3 el fijngesneden koriander
1 chilipeper in ringetjes extra voor het garneren

Breng de (rijst)azijn aan de kook met 100 g suiker. Kook ongeveer 2 minuten door totdat de saus dikker word.
Voeg dan de knoflook, chilipepers en koriander toe.Even meekoken en dan van het vuur halen.
Strooi de in ringen gesneden chilipeper erover en serveer warm of koud.
« Laatst bewerkt op: 21 december, 2013, 20:25:47 pm door Mariëlle »