Hoofdgerechten > Gehakt recepten, rundvlees, half om half- of kalfsgehakt

Zweedse gehaktballetjes met sausrecept (à la Ikea)

(1/1)

Mariëlle:
Iedereen kent inmiddels wel DE balletjes van Ikea... :puh2: je kunt bij de Ikea een zak kant en klaar kopen, de cranberrycompôte en de saus verkopen ze daar ook.
Maar met dit recept maak je ze zelf!

Je hebt nodig:

500 g halfomhalf gehakt
4 el boter
1 ui, fijngehakt
zout en versgemalen peper
1 losgeklopt ei
150 ml melk
4 el paneermeel
2 gekookte kruimige aardappelen, afgekoeld en fijngeprakt
snufje pimentpoeder


Voor de saus:
1 el bloem
100 ml rundvleesbouillon
100 ml room
zout en versgemalen peper

Voor erbij:

een potje cranberrycompôte (ook te koop in supermarkt, of maak het zelf met het recept op deze site)

Verwarm een eetlepel boter en fruit de ui in circa 4 minuten op zacht vuur goudgeel.
Kneed het gehakt met de uitjes en de rest van de ingrediënten tot een smeuïg geheel. Laat het gehakt een half uur opstijven in de koelkast en vorm er daarna kleine balletjes van. Verwarm de rest van de boter en bak de balletjes op een middelhoog vuur rondom bruin en gaar.

Neem ze uit de pan en houd ze warm in een schaal. Bak de bloem in het overgebleven bakvet en roer tot ze van de bodem loslaat. Giet de bouillon en room erbij en laat aan de kook komen. Laat de saus minimaal 2 minuten koken en breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij de balletjes.

Geef er cranberry- of vossenbessencompôte bij met frietjes. Nou, smullen maar!

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie