Hoofdgerechten > Ovenschotels
Zelfgemaakte lasagna Bolognese (met pastadeeg recept!)
(1/1)
Mariëlle:
Dit recept is van mijn allereerste "helemaal zelfgemaakte lasagne".
En dan bedoel ik he-le-maal alles zelfgemaakt, zelfs het pastadeeg! :duim: Het kost wel veel tijd maar het is echt de moeite waard!
Ik heb sinds een jaar een pastamachine,daarmee maak je de lekkerste creaties.
Als je geen pastamachine hebt,niet getreurd,dan maak je de lapjes deeg gewoon plat met de ouderwetse deegroller!
Voor de pasta:
300 g. bloem,
3 grote verse eieren,
scheutje olijfolie van goede kwaliteit,
wat zout.
Voor de saus:
100 g ham,gerookt of gekookt,versnipperd,
200 g rundergehakt,
1 ui,
1 stengel bleekselderij,
wat boter,
olijfolie,
zout en versgemalen zwarte peper,
nootmuskaat,
1 glas rode wijn,
400 g gepelde tomaten,
geraspte mozzarella(zakje kant en klaar150 g)of een andere goed smeltende kaas, en naar smaak geraspte Parmezaanse kaas.
Voor de béchamelsaus:
50 g boter
50 g bloem,
melk,
zout naar smaak,
nootmuskaat.
Voorbereiding:
Zet de oven aan op 200 graden. Maak eerst de verse pasta door de bloem te mengen met de eieren,olijfolie en het zout,goed kneden,indien te droog,dan wat olijfolie toevoegen.
Na een minuut of tien word het deegje elastisch en verdeel het deeg dan in vier gelijke bolletjes.laat even rusten(zo'n half uur) .
Maak dan de bolletjes met de handen zo plat mogelijk,bestuif eventueel met wat meel. Haal ze door de pastamachine tot de gewenste dikte bereikt is,bij lasagne gebruik ik op t laatst stand 4,dat vinden wij het lekkerst,niet te dik,niet te dun. Laat de lasagnebladen even drogen en maak intussen de saus.
Bereidingswijze:
Snijd de ham fijn en meng dit met het gehakt.Kruid het gehakt eventueel met zout peper of wat je gewend bent. Snipper de ui,snijd de selderij fijn en snij de wortel in kleine blokjes. Fruit de selderij,wortel en ui in wat boter. Voeg het gehaktmengsel toe en bak het rul.
Voeg 1 glas rode wijn toe om het geheel af te blussen. Doe de tomaten in een vergiet en pureer ze of snijd ze grof in stukjes.Eventueel zout en peper toevoegen.
Voeg toe aan het gehakt/groentemengsel. Even een half uurtje laten pruttelen.
Kook daarna de lasagnevellen beetgaar in water waarin wat zout en olijfolie is toegevoegd,laat ze na het koken afkoelen in een schaal koud water en uitlekken in een vergiet.
Maak intussen de bechamelsaus: 50 g boter,50 g bloem,melk,nootmuskaat,beetje zout smelt de boter,fruit de bloem hierin(let op het mag niet verbranden!)steeds een scheutje melk toevoegen totdat het een glad sausje is.
Voeg dan tot slot wat nootmuskaat toe.
Verdeel de saus nu in 1 ovenschaal of in twee kleinere,begin met de gehaktsaus,dan lasagne,dan bechamel,beetje geraspte mozzarella,haal dit steeds en eindig met een laagje bechamel en mozzarellakaas. Bak ongeveer 20 minuutjes in de oven.
Met een rood wijntje en eventueel een groene salade is het zekers smullen geblazen! :wijn: Eet smakelijk!
Navigatie
[0] Berichtenindex
Naar de volledige versie