Hoofdgerechten > Vis

Cataplana (Portugees eenpans hoofdgerecht 4-6 personen)

(1/1)

Mariëlle:
Een heel lekker zomers gerecht, lijkt een beetje op pa?lla; maar er wordt in plaats van rijst kleine krieltjes gebruikt. Het doet mij aan de vakantie denken...!
Het gerecht is vernoemd naar de koperen pan/ schaal waar het gerecht in word bereidt.

Je hebt nodig:

1 chorizo worst van circa 150/200 g, in blokjes
500 g vleestomaten in stukjes
1 rode, 1 gele en 1 groene paprika in kleine reepjes of blokjes
4 grote uien, geschild en in reepjes
wat olijfolie
zwarte peper naar smaak
3 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes
wat peterselie en / of bieslook, fijngeknipt
halve liter droge witte wijn
een paar laurierblaadjes
500 g vis die niet snel stuk kookt, bijvoorbeeld tilapiafilet, in blokken van 3 cm
250- 300 g grote ongekookte gamba's 
500 kleine krieltjes (van die hele kleine, nog in de schil, goed schoongeboend!)
200 g mosselen uit de schelp, voorgekookt (diepvries, verkrijgbaar bij de visboer)

Doe de knoflook, uien paprika in de pan met de olijfolie en fruit zachtjes aan. Voeg na ongeveer 10 minuten de tomaten toe samen met de verse kruiden, de laurier en de witte wijn.
Na 5 minuten de krieltjes, de vis en de chorizo toevoegen.
Laat alles lekker gaar stoven op een zacht vuurtje, circa 30 minuten. Niet teveel roeren, dan maak je de visblokjes kapot en dat is niet de bedoeling.
Als de krieltjes bijna gaar zijn, de rauwe gamba's over de schotel verdelen, samen met de voorgekookte mosselen.
Gaar de garnalen de laatste 5 minuten mee totdat ze mooi roze zijn.
Geef er een frisse salade bij en wat boerenbrood met gezouten boter.

Enneh een lekker wit wijntje mag niet ontbreken...! Eet smakelijk!


Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie