Auteur Topic: Creme brûlée klassiek (nagerecht 4 personen)  (gelezen 3631 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Creme brûlée klassiek (nagerecht 4 personen)
« Gepost op: 18 juni, 2008, 21:44:17 pm »
1 vanillestokje
250 ml slagroom
250 ml melk
5 eierdooiers
100 g suiker
50 g witte basterdsuiker
4 stuks eenpersoonsovenschaaltjes (inhoud ca. 150 ml)
1 grote ovenschaal, voor de helft gevuld met water


Verwarm de oven voor op 125 graden. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Breng de slagroom met de melk, het vanillemerg en -stokje aan de kook en laat dit op laag vuur 5 minuten trekken.

Verwijder het vanillestokje. Klop met de mixer de dooiers met de suiker tot een bleke, romige crème. Schenk de hete room erbij terwijl je stevig klopt. Blijf kloppen tot het mengsel wat dikker wordt. Schenk de eierroom in de schaaltjes en zet ze voorzichtig in de ovenschaal met water.

Laat de crème brulée in 45 minuten gaar worden. Hij is klaar als hij helemaal gestold is. Laat de crème brûlée op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af als de crème is afgekoeld en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.

Verwarm de ovengrill voor tot deze gloeiend heet is.
Haal de crèmes uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje basterdsuiker. Zet de schaaltjes vlak onder het grillelement tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op, blijf er even bij; dit duurt maar 1 minuut!

Nog handiger: gebruik een crème brûlée brander , tegenwoordig overal te koop. Brand de suiker bruin en krokant en dan heerlijk genieten! Serveer eventueel met een bol vanille ijs van goede kwaliteit.

Eet smakelijk!
« Laatst bewerkt op: 30 maart, 2014, 16:07:32 pm door Mariëlle »