Voor sommigen is dit niet weg te denken bij het Kerstmenu. Maar smaakt ook goed bij het Paasmenu! Of elke andere gelegenheid, denk aan een groot buffet, heerlijk!
Je hebt nodig:
1 kg rosbief aan ??n stuk dat overal even dik is
3 teentjes knoflook, in plakjes
2 el olijfolie
zout, peper
2 tl fijngesneden rozemarijnnaaldjes
30 dunne, lange plakjes pancetta of ontbijtspek
1 ui, fijngesneden
1 kleine wortel, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
4 el gezeefde tomaten
?-1 el bloem
2 ? dl rode wijn
1 laurierblad
5 dl runderbouillon
Maak kleine sneetjes in het vlees en steek daarin de plakjes knoflook. Bestrijk het vlees met de olie en bestrooi het met zout, peper en rozemarijn. Leg de plakjes pancetta dakpansgewijs op de rosbief, laat ze iets overhangen, zodat ze om de rosbief gevouwen kunnen worden.
Bind de rosbief op met keukentouw. Verpak de rosbief stevig in plasticfolie en leg hem 30 min. in de koelkast.
Laat de rosbief op kamertemperatuur komen. Leg hem in een braadslede en braad de rosbief 30-35 min. in een voorverwarmde oven op 230?C tot hij mooi ros? is.
Laat het vlees uit de oven 10-15 min. rusten op een warme plek. Roer de ui, wortel en bleekselderij door het achtergebleven braadvet in de braadslede en bak ze ca. 6 min. Voeg de tomaten en bloem toe en verwarm dit ca. 1 min.
Roer de wijn erdoor, voeg het laurierblad en de bouillon toe en laat de saus op hoog vuur 5-6 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper en zeef de saus. Serveer het vlees met de saus.
Eet smakelijk!