Auteur Topic: Groene aspergepuntjes met gerookte zalm, gepocheerd ei en beurre noisette (2p)  (gelezen 7017 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Een heerlijk lauwwarm voorgerecht of lunchgerechtje, serveer dan eventueel met toast of brood.


Groene asperges zijn dan misschien wat minder bekend maar zeker zo lekker! Ook een voordeel, je hoeft niet te schillen  :biggrin:
De aspergepuntjes/tips die ik heb gebruikt heb ik gehaald bij de AH (verpakking 100 g).
De beurre noisette is dit keer met echte stukjes hazelnoot.


Voor dit gerechtje heb je nodig:


100 g groene aspergetips
een tuinkruiden bouillionblokje
circa 100/150g gerookte zalm
een handje ongeroosterde hazelnoten, fijngehakt
circa 100 g roomboter
2 kakelverse eitjes om te pocheren


Breng water aan de kook, voeg het bouillionblokje toe en kook hierin de aspergetips beetgaar en hou apart.


Breek intussen de eitjes elk  in een klein kommetje en breng water aan de kook in een kleine steelpan met een scheutje azijn (dit versnelt het kookproces van het ei zodat deze snel en glad stolt tijdens het pocheren).


Pocheer de eitjes stuk voor stuk. Roer in het kokende water met een pollepel tot er een soort kolkje ontstaat. Giet hierin het ei en laat zo'n 3-4 minuten koken, schep er voorzichtig uit met een lepel of zeef en leg terug tot gebruik in een klein kommetje met water. Doe hetzelfde met het andere ei.
Belangrijk: een gepocheerd ei dient van buiten wit/gestold te zijn en de dooier nog zacht/uitlopend.
Oefening baart kunst, maar wat ook kan:
Het ei breken in een boterhamzakje, het zakje dicht te knopen en vervolgens in kokend water houden totdat het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht.


Maak nu de beurre noisette:
Rooster in een droge pan met aanbaklaag de stukjes noot op laag vuur. Voeg vervolgens de boter toe, vuur iets hoger tot de boter gaat kleuren, de boter mag niet verbranden maar wel lichtbruin kleuren.


Neem een mooi bordje en leg hierop de aspergetips, verdeel de gerookte zalm plakjes erover, schenk wat beurre noisette over de asperges en leg tot slot het gepocheerde eitje erboven op, snijd het eitje even in zodat alles mooi uitloopt.


Eet smakelijk!