Auteur Topic: Ossenstaartsoep,voorgerecht 4 personen  (gelezen 2830 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Ossenstaartsoep,voorgerecht 4 personen
« Gepost op: 02 september, 2007, 16:42:47 pm »
Ossenstaartsoep is een echte klassieker,lekker voor de feestdagen.Maar ook op andere momenten natuurlijk!
Door de bouillon extra lang te laten trekken krijg je die heerlijke smaak.Trek er minimaal 5 uur voor uit.

1 ossenstaart in 6 stukken
20 g boter
1 grote ui met5 schil,in stukken
150 g wortels,in stukken
4 rijpe tomaten,in stukken
1 teen knoflook,geperst
cayennepeper
1 kruidenboeketje van thijm,laurier en selderijblad
6 geplette peperkorrels
1 tl zout
1 el madeira of port
worcestershiresaus
3 el fijngesneden peterselie
extra:een schone theedoek zonder zeepgeurtjes of een stuk kaasdoek(kookwinkel)

Spoel de stukken ossenstaart onder stromend water en dep ze droog met keukenpapier.Verhit de boter in een ruime pan met dikke bodem.

Bak de stukken ossenstaart in de boter rondom bruin.Voeg de ui,wortels,tomatenknoflook en wat cayennepepertoe en bak al omscheppend 5 minuten mee.

Voeg nu 1250ml water toe,het kruidenboeketje,peperkorrels,wat cayennepeper en het zout toe en breng langzaam tegen de kook aan.
Laat de bouillon minstens 5 uur trekken,het mag niet koken,met het deksel schuin op de pan.Na 5 uur moet het vlees bijna loslaten van het bot.

Vouw het stuk kaasdoek 2 keer dubbel en leg het in een zeef.Zet de zeef op een grote kom van minimaal anderhalve liter inhoud.
Schenk de bouillon door de kaasdoek in de kom.
Haal de stukjes staart uit de kaasdoek en haal het vlees van de botjes.Voeg de stukjes vlees toe aan de gezeefde bouillon.
Laat de bouillon afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast.

Verwarm de soep langzaam opnieuw;breng de soep op smaak met madereworcestershiresaus en eventueel wat zout.Bestrooi met wat peterselie.

Tip:voor een pittige variant  :chili: ;trek een rode peper mee in de bouillon.Proef tussendoor of je het pittig genoeg vind en verwijder de peper op tijd.

Eet smakelijk!


« Laatst bewerkt op: 09 september, 2007, 21:18:39 pm door Marielle »