Auteur Topic: Kip-kerrie bitterballen met heerlijke kokos paneerlaag, ca. 30 stuks  (gelezen 8676 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Kip-kerrie bitterballen met heerlijke kokos paneerlaag, ca. 30 stuks
« Gepost op: 29 januari, 2014, 23:38:24 pm »
...bitterballen! Wie lust ze niet!?
Zelfgemaakt het allerlekkerst. Wel veel werk, maar zeker de moeite waard!
Heb je ze eenmaal gerold kun je ze direct invriezen voor later gebruik, dus het ideale hapje om van te voren te maken en helemaal bijzonder om aan je gasten te kunnen vertellen dat ze zelfgemaakt zijn.

Deze variant met kip-kerrie is buitengewoon heerlijk! De kokos door het paneermeel geeft bovendien een hee bijzondere smaak.

Je hebt nodig:

Voor de salpicon (vulling):

60 g boter
1 uitje, gesnipperd
60 g bloem
1 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
200 ml kippenbouillon (koud!)
300 g gaar kippenvlees, geplukt (liefst kippendij, zacht vlees. Kipfilet is te droog)
verse platte peterselie, fijngehakt

om te paneren:
2 eieren, losgeklopt
wat bloem
250 g paneermeel & 250 g kokos, gemengd
olie om in te frituren

Begin met het maken van de vulling. Maak een roux van de boter en de bloem. Smelt de boter op een half hoog vuur, fruit hierin de gesnipperde ui samen met de kerrie en paprikapoeder.
Voeg de bloem toe en laat langzaam doorgaren. Let op, het mag niet bruin worden/ verbranden! Zet desnoods het vuur lager.

Voeg dan, scheutje voor scheutje de koude bouillon toe tot er een gladde, klontvrije substantie ontstaat.
Voeg dan het in kleine stukjes gesneden kipfilet en de peterselie toe aan het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Stort het mengsel in een platte schaal en laat afkoelen/ opstijven, zeker 4 uur of anders een nacht.

Doe wat bloem, geklopt ei en kokospaneermeel elk in een bord.
Rol met vochtige handen van de salpicon ca. 30 balletjes. Rol ze eerst door de bloem, vervolgens door het ei, dan door het kokos paneermeelmengsel en nogmaals door het ei, tot slot nog 1 laag kokos paneermeel.

Leg apart tot gebruik of vries ze direct in.

Frituren:

Verwarm de friteuse tot 180 graden. Geen friteuse? Neem dan een pan met een laag zonnebloemolie en verwarm die op hoog vuur.

Bak de bitterballen in kleine porties, ongeveer 3-4 minuten bruin en krokant. (blijf er wel bij want dat kan snel te hard gaan).

Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Deze bitterballen zijn van zichzelf al heel smaakvol, maar wil je er toch een sausje bij serveren dan is een mayonaise of een zoete mango-chilisaus een goede combinatie.

Eet smakelijk!