Waan je even in Griekenland met dit zonnige recept boordevol groente! Kost even tijd maar is echt de moeite waard.
Je hebt nodig:
500 g gehakt
nootmuskaat, zout en zwarte peper
1 grote ui, gesnipperd
1 aubergine, in plakjes
2 tomaten, in plakjes
3 grote aardappelen, geschild, gekookt en in plakjes (of gebruik een zakje kant en klare aardappelschijfjes, wel even voorgaren in de magnetron)
1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
150-200 g geraspte kaas
olie om in te bakken
voor de bechamelsaus:
30 g bloem
30 g boter
melk
nootmuskaat, zout
Nog makkelijker is het om een pot of een zakje kant en klare bechamelsaus van grand Italia te gebruiken
Snijd de aubergine in plakjes en bestrooi met zout, laat even inwerken (het zout onttrekt het vocht uit de aubergine).
Maak dan alvast de bechamelsaus, smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, gaar de bloem zachtjes in de boter. let op, niet bruin laten worden!
Voeg na enkele minuten een scheutje melk toe en roer stevig door met een garde tot er een klontvrije, witte saus ontstaat.
Is de gewenste dikte bereikt? Breng dan op smaak met nootmuskaat en wat zout. Zet even apart tot gebruik.
Dep de aubergine af met keukenpapier en bewaar tot later gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het gehakt en kruid flink met de nootmuskaat, zout en peper.
Bak het gehakt rul samen met de gesnipperde ui tot het gehakt gaar is en de ui glazig.
Voeg het blik tomatenblokjes toe (met vocht) en laat even pruttelen tot de saus iets is ingedikt.
Vet intussen een passende ovenschaal in. Breng het gehaktmengsel indien nodig nog op smaak met extra nootmuskaat, zout en of peper.
Vul de schaal om en om op met een laagje gehaktsaus, verdeel vervolgens de aardappelplakjes, een laagje bechamelsaus, de tomaten, de aubergine, net zolang tot alles op is. Eindig met een laagje bechamelsaus. Tot slot de geraspte kaas erover verdelen.
Plaats de ovenschaal zo'n 25 minuten in de oven en smullen maar!