Auteur Topic: Kalfskroketten(lunch/hapje 16 stuks)  (gelezen 3873 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Kalfskroketten(lunch/hapje 16 stuks)
« Gepost op: 30 mei, 2007, 21:21:42 pm »
    :schreeuw:       Jawel,de enige echte kalfskroketten,helemaal zelfgemaakt!

Wel even de tijd nemen;bereiding is 45 minuten,tijd voor de bouillon 3 uur,opstijven rago?t 6 uur.Maar goed,dan h?b je ook wat,het is de moeite waard!

Je hebt nodig:

1 laurierblaadje
flink stuk peterselie
stukje foelie
1 takje thijm
400 g kalfspouletvlees
1 kleine winterpeen of 1 boswortel
een kwart ui
4 geplette peperkorrels
zout en wat peper
60 g boter
60 g bloem
1 el fijngesneden peterselie
nootmuskaat
paneermeel
2 eieren


Je begint met het maken van de bouillon.
Bind de laurier,foelie,thijm en peterselie met een stukje keukentouw bij elkaar.Breng de poulet met de wortel,ui,het kruidenbosje en 6 dl koud water aan de kook op laag vuur.
Laat de bouillon minimaal 1 uur zachtjes trekken,NIET laten koken.
Zeef de bouillon boven een andere pan en breng op smaak met zout en peper.Neem het vlees uit de zeef en snijd dit in kleine stukjes.

Nu is het tijd om de rago?t te maken.
Laat de boter zacht smelten in een pan met dikke bodem.Zet het vuur iets hoger,voeg de bloem in 1 keer toe en laat het al roerend opnemen door de boter.
Laat het even goed doorgaren,let op het mag niet verbranden!Steeds blijven roeren.Dit mengsel noemen ze "roux".
Draai het vuur iets lager en voeg al roerend ongeveer 1 dl bouillon toe.Blijf roeren totdat er een glad mengsel ontstaat.Voeg langzamerhand de rest van de bouillon ook toe,
zodat er een mooie,gladde gebonden saus ontstaat zonder klontjes.
Voeg 1 el gesneden peterselie en de stukjes vlees toe en breng de ragout op smaak met zout,peper en nootmuskaat.Tijd om de rago?t af te laten koelen.
Verdeel de rago?t over een platte,grote schaal,dan gaat het afkoelen sneller.Verdeel de ragout regelmatig,dan zijn de kroketten later makkelijker even groot te maken.
Laat ongeveer 1 uur afkoelen op het aanrecht,dek de schaal daarna af met plasticfolie en laat het 5 uur opstijven in de koelkast.

Vul een diep bord met paneermeel en klop in een ander diep bord 2 eieren met 2 el water los.Snijd de opgestijfde rago?t in 16 gelijke porties.
Maak de handen vochtig en rol van de porties mooie kroketten.
Rol ze eerst door het paneermeel,rol ze dan door het eimengsel en tot slot nogmaals door het paneermeel.Zorg ervoor dat er geen naadjesof luchtbellen inzitten!Anders loopt de rago?t eruit tijdens het bakken en dat zou zonde zijn...
Zet de kroketten afgedekt weer terug in de koelkast.
 :yes: Je kunt ze nu ook in de vriezer doen als je dat liever wilt.

Bak de kroketten met maximaal 4 tegelijk in frituurolie van 180 graden ongeveer 7 minuten.Eet ze zoals jij het lekker vind! :puh2: Eet smakelijk!!

Vulling te dun?Week dan wat gelatine en voeg dat toe aan de opnieuw opgewarmde rago?t,laat de rago?t opnieuw afkoelen.
Vulling loopt uit de kroket tijdens het frituren?Zorg ervoor dat de kort mooi gesloten is door het paneermeel.
Vulling nog koud van binnen na het frituren?Misschien heb je de kroketten dan te dik gemaakt,maak liever wat kleinere exemplaren.

Dit recept kun je natuurlijk ook gebruiken als je bitterballen wilt maken!








« Laatst bewerkt op: 02 september, 2007, 15:39:48 pm door Marielle »