Een typisch belgisch gerecht, lijkt wel een beetje op de Nederlandse "eierbal", maar dan met gehakt. De pittige zelfgemaakte tomatensaus maakt het geheel helemaal af.
Proberen maar!
Je hebt nodig, voor 4 personen:
600 g gemengd gehakt
4 eieren + 1 extra eitje
2 eetlepels paneermeel
1 klontje boter
nootmuskaat
peper
gehaktkruiden naar smaak
2 uien
1 scheutje olijfolie
800 g tomatenvlees of -blokjes in blik
80 g geconcentreerde tomatenpuree
1 koffielepel sambal (naar smaak)
1 koffielepel suiker
verse basilicum
verse tijm
verse oregano
5 cl rode wijn
Kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten. Hou één ongekookt ei apart voor de gehaktbereiding.
Spoel de eieren af in koud water en pel ze.
Meng het gehakt in een kom met wat gehaktkruiden, paneermeel, het ei en flink wat nootmuskaat en zwarte peper.
Verdeel het gehakt in 4 porties.
Druk de porties wat plat en verstop en elke "bal" een gekookt ei. Maak eventueel je handen nat zodat het gehakt soepel om het ei valt en je makkelijk alle naadjes dicht kunt strijken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Geef de vogelnestjes een goudbruin korstje. Rol de gehaktballen regelmatig even om. De volgelnestjes hoeven binnenin niet gaar te zijn, ze garen verder in de oven.
Leg de aangebraden vogelnestjes in een ovenvaste schotel en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven op 180 graden.
**************************************************
de tomatensaus:
Zet een pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
Pel de uien en snipper ze grof. Stoof de stukjes ui in de hete olijfolie. Voeg er een schepje suiker, een eetlepel sambal en de geconcentreerde tomatenpuree bij.
Laat alles enkele minuten bakken. Roer regelmatig door.
Schenk de rode wijn bij de groenten en laat de wijn voor een groot deel verdampen.
Giet de tomatenstukjes erbij.
Knip de verse kruiden (enkele takjes tijm, oregano en basilicum), spoel ze even onder stromend water en hak ze fijn. Verwijder eventuele taaie takjes. Strooi de fijne kruiden in de pan en laat de saus 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Mix de saus fijn met de staafmixer. Pureer de saus door een zeef zodat alle pitjes en velletjes achterblijven en je een gladde saus overhoud.
Proef de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Prik met een satéstokje in de vogelnestjes om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen vleesrestjes aan de prikker blijven kleven, zijn de vogelnestjes gaar.
Snij elke gehaktbal middendoor en leg de helften op het bord en geef de tomatensaus erbij.
Heerlijk met frietjes en een frisse salade!