Auteur Topic: Bitterballen(25-30 stuks)  (gelezen 2721 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Bitterballen(25-30 stuks)
« Gepost op: 10 augustus, 2010, 21:38:26 pm »
Hmmm wie kent ze niet?  :puh2:
Het is een heel karwei maar het resultaat is de moeite waard- gewoon lekker kneuterig op een regenachtige zondagmiddag maken en dan van genieten!
Ik maak ze meestal van te voren en vries dan een hele voorraad in. :yes:




Je hebt nodig:

pakje soepvlees(400g rundvlees supermarkt)
anderhalf blokje bouillon
wat soepgroente, beetje mosterd
100 g bloem
100 g boter
beetje slagroom,nootmuskaat,zwarte peper
laurierblad
flink wat versgeknipte peterselie,fijngehakt
paneermeel en bloem
paar eieren

Meng het vlees met 1 el mosterd en laat even intrekken(dan wordt het vlees minder taai).
 
Zet het vlees op in een pan met water en de bouillonblokjes,laurierblad en de soepgroente.
Laat minimaal 2uur(!!) koken, liefst langer.
Proef of de bouillon goed smaakt, zo nee voeg dan nog wat zout of peper toe- of evt wat water als de bouillon te zout is.
Zeef de bouillon boven een pan (bewaar de bouillon)en haal de stukjes soepvlees eruit, snijd of pluk deze in kleine stukjes.

Smelt nu de boter in een steelpan, voeg als de boter gesmolten is, de bloem toe, roer tot je een soort van deegballetje krijgt, die moet je even gaarbakken,maar mag niet te hard gaan.
Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe tot je een mooi smeu?g geheel krijgt.
Voeg dan de stukjes vlees toe(dit is de ragout voor de vulling).
Proef even of ie goed smaakt anders even nootmuskaat,peper of zout toevoegen.
Voeg een scheutje melk of room toe en de peterselie en roer tot de goede dikte is bereikt.

Giet dit mengsel in een platte ovenschaal en laat het afkoelen tot het stijf is (in de koelkast).

Zet intussen 3 schaaltjes klaar, 1 met geklutste eieren,1 met bloem en 1 met flink wat paneermeel.

Draai nu balletjes van de rago?t, rol ze door de bloem,dan door het ei,dan door het paneermeel,weer door het ei,nog een keer door paneermeel en leg ze apart.
Vries de bitterballen los in op een grote platte schaal zodat ze mooi rond van model blijven.

Als de bitterballen nog niet ingevroren zijn, echt nog maar heel kort in de friteuse op 180 graden- zijn ze ingevroren, houdt dan ongeveer 5 minuten aan (wel even in de gaten houden).

Eet smakelijk!