Auteur Topic: Tonijntartaartje met romige sojadressing, sesam en lente ui ( 4p,voorgerecht)  (gelezen 3881 keer)

Offline Mariëlle

  • Administrator
  • Chef de cuisine
  • *****
  • Berichten: 1.050
    • Schoonheidssalon Beautique Mariëlle
Heerlijk luxe voorgerechtje voor de feestdagen! Je gebruikt hiervoor verse tonijn. Goed te verkrijgen bij de visboer of de grotere goed gesorteerde supermarkt. De dressing en de sesamzaadjes maakt het tot een Oosters geheel!

Je hebt nodig:

500 gram (goede) tonijn
1 lente-uitje
1 eetlepel bieslook
4 eetlepels sesamzaadjes
6 eetlepels zoute sojasaus
200 ml slagroom of koksroom
1 eetlepel kappertjes
olijfolie
versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen

Laat eventueel de tonijn in plakken van 1 cm snijden bij je visboer. Reken dan ongeveer een plak van 1 cm voor twee personen. Snij de tonijn in kleine blokjes (niet t? klein!). Zet de blokjes afgedekt weg in de koelkast.

Snij de bieslook en lente-uitjes alvast fijn en laat staan tot nader gebruik.

Doe de sesamzaadjes in een (droge) koekenpan en warm ze op. Blijf erbij staan, want dit gaat heel snel. Zodra de zaadjes gaan `springen` in de pan blus je het geheel af met de sojasaus. Doe de room erbij en laat het geheel zachtjes inkoken.

Meng de tonijn, bieslook, lente-uitjes en de kappertjes pas op het laatste moment. Voeg peper naar smaak toe en doe er een klein beetje olijfolie bij, dat geeft een mooie glans. Er hoeft geen zout toegevoegd te worden want de soja-dressing is al zout genoeg.

Smeer een vormpje (dit kan een glas of kopje zijn) of een steekringetje in met een klein beetje olijfolie. Vul het glaasje met de tonijntartaar en keer dit om op een bord. Haal het vormpje er voorzichtig af. Leg wat van de dressing om de tartaar heen, maar zorg dat dit niet al te veel is.

Garneer met wat sprietjes bieslook, en genieten maar!